Акценти
Начало / Икономика / Коалиция „Демократична България”: Хората искат работа, а не да се строи  АЕЦ „Белене”

Коалиция „Демократична България”: Хората искат работа, а не да се строи  АЕЦ „Белене”

Категорично против възобновяване на строителството на АЕЦ „Белене” се обявиха от местните структури на организациите в Коалицията „Демократична България”. Трите структури  – „Да, България”, ДСБ и „Зелените”, заявиха на пресконференция в Плевен, че проектът АЕЦ „Белене” е опасен и  поражда съмнение за корупционни намерения.

Според Свилен Трифонов, областен координатор на „Да, България” рестартът проектът АЕЦ „Белене”  е „санировка на предприети досега погрешни действия”. „АЕЦ „Белене” може да се превърне в Евразийски слон на корупцията, а не на енергиен лъв на Балканите”, категоричен беше той. По думите му рестартът ще се използва единствено за източване на средства, с което се „опосква държавата”. Трифонов беше категоричен , че дори и да започне изграждането на АЕЦ „Белене” това няма да осигури обещаните работни места за местните. „За този високотехнологичен проект ще се внасят подготвени специалисти отвън, защото в района няма нужните специалисти”, заяви той.

Областният председател на ДСБ – Йордан Децов,  се спря подробно върху характеристиката на района на централата от гледна точка на устойчивостта на площадката на сеизмични трусове. Той каза, че Белене е разположен върху речна тераса от чакъл, пясък и тиня, които са изключително неустойчиви при сеизмична вълна. Той определи като лудост строителството на атомна централа върху опасна сеизмична зона.

От Коалиция „Демократична България” ще търсят подкрепа в ЕП срещу рестарта на проекта АЕЦ „Белене”. Чрез евродепутата Светослав Малинов те са задействали ЕП да излезе с декларация за надежността от сеизмична гледна точка на площадката в Белене, съобщи Албена Симеонова от „Зелените”. Тя беше категорична, че целокупното местно население няма да се съгласи да живее в близост до хранилище за ядрени отпадъци, тъй като според новите изисквания всяка държава трябва да си съхранява ядрените отпадъци. Доста стресиращо е да се гледа постоянно гайгеровият брояч на стената на кметството, отбеляза Симеонова. Хората не искат да се строи централата, хората искат работа, категорична бе Албена Симеонова. Тя е убедена, че регионът може да се развие чрез биоземеделие и туризъм, а не чрез строителство на ядрени мощности.

Що се отнася до вече готовото оборудване за АЕЦ „Белене“ от  Коалиция „Демократична България” са на мнение, че то трябва да бъде продадено.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...