Акценти
Начало / Общество / Книга за най-успешния кмет на Плевен представиха в читалище „Съгласие“

Книга за най-успешния кмет на Плевен представиха в читалище „Съгласие“

книга Иван Миндиликов представяне

Второ издание на книгата за Иван Миндиликов, който е признат за най-успешния кмет на Плевен след Освобождението, беше  представено днес в читалище „Съгласие“ – Плевен.

Иван Миндиликов е бил кмет на Плевен осем години – от 1923 до 1931 г., и за този период е успял да направи много, за да промени града и да му придаде европейски облик, разказа историкът Маргарита Господинова-Дешкова, автор на книгата.

С името на Иван Миндиликов се свързва построяването на модерна железопътна гара в Плевен, изграждането на електроцентрала за електрифициране на града, на съвременна кланица и европейско тържище, както и на километри улична настилка с паваж. Въвежда модерно сметоизвозване с камионетки, организира съвременна пожарна служба в Плевен. Изключително успешна е политиката му в областта на културата и образованието. За девет месеца той е успял да  възстанови и да разшири  разрушената от пожар през 1925 г. сграда на днешния Драматичен театър. По негово време са създадени първата професионална общинска театрална трупа в града и първият професионален симфоничен оркестър, наследник на който днес е Плевенската филхармония. Пак по негово време е построена сградата на гимназия, в която сега се помещава Медицинският университе. Той работи за изграждането на голям градски стадион, на който се провеждат вторите национални общоармейски спортни игри. Маргарита Господинова подчерта и друг много любопитен факт от живота на Миндиликов – той е сред основателите на Съюза на градовете в България, който по-късно членува в Европейския съюз  на градовете със седалище в Брюксел. В дейността на  Общинския съвет Миндиликов също оставя своя диря, въвеждайки гражданска квота при избора на съветници. Тя се формирала по предложения от жителите на кварталите, които посочвали видни безпартийни плевенчани, обясни Господинова.

За създаването на книгата тя е  ползвала протоколните и заповедни книги на плевенския градски общински съвет и местния периодичен печат.

книга Иван Миндиликов представяне (2)

Книгата „Кметът Иван Миндиликов и неговото време”  беше представена от Нели Дакова – и.д. директор на Регионалния исторически музей.

На представянето днес в Плевен беше дъщерята на Иван Миндиликов – Райна Несторова. По думите й, Иван Миндиликов трябва да бъде запомнен с това, че е мечтаел Плевен да бъде град с поминък, с индустрия, с институции, които да донесат просперитет на населението. Неговият дух на предприемачество, на точна оценка, на морал продължава да живее сред нас, добави тя.  За плевенския архив Райна Несторова предаде последните писма и докладни на своя баща.

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...