Акценти
Начало / Култура / Книгата „Янаки Богомил” на Иван Стамболов – прелюбопитно четиво за сблъсъка на доброто и злото

Книгата „Янаки Богомил” на Иван Стамболов – прелюбопитно четиво за сблъсъка на доброто и злото

Книгата „Янаки Богомил” доказва, че Иван Стамболов – Сула, е не само добър писател, а е написал едно прелюбопитно четиво. Любопитството е грях, който Бог трябва да прости, казва герой от книгата. Уверявам ви, че четейки тази книга с любопитство, Бог няма да ни накаже, защото тя е наистина увлекателно четиво. Така Стефка Григорова, началник на отдел „Култура” в Община Плевен започна представянето на новата книга на Иван Стамболов. То стана пред отбрана публика в Арт център Плевен, като събитието е част от програмата на Община Плевен за отбелязване на Европейските дни на наследството.

По думите на Григорова книгата „Янаки Богомил”, която е съчетание между криминален роман и политическа сатира, звучи малко странно, дори и заради разнородните таланти на  героя Янаки Богомил – той е известен рекламист, богослов и с дарби на криминалист.

Авторът Иван Стамболов обясни, че книгата може да звучи малко странно, защото мисленето в нея е различно от наложеното през последните 200 години, когато в центъра на мирозданието е поставен човекът. „Извън изместването на тази гледна точка тя е обикновено криминале, което доставя удоволствие на хората, които го четат”, сподели авторът. За главния герой Янаки Богомил той обясни, че в него са съчетани сатанинската воля, която се проявява в дейността му в рекламата и политическия пиар, богословието е божествената воля, а човешката воля е неговата битност като криминалист. Според автора във всичките книги, писани по света има една единствена тема – тази за сблъсъка между доброто и злото, която е и тема на човешката история от Райската градина до Страшния съд. „В литературата именно криминалният роман е полето където като на гладиаторска арена доброто и злото се сблъскват и има бурно решение, обикновено в полза на доброто. Затова криминалистката човешка воля на Янаки Богомил е пресечната точка между неговата божествена и сатанинска воля”, разясни Иван Стамболов

Срещата с него продължи в непринуден разговор, който възбуди силно любопитството у онези, които не са чели все още книгата „Янаки Богомил”. А у тези, които вече я бяха прочели, желание отново да я разлистят, за да търсят по-дълбоки пластове.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...