Акценти
Начало / Култура / Книгата „Село Обнова – земя и хора” ще представят в Регионалната библиотека

Книгата „Село Обнова – земя и хора” ще представят в Регионалната библиотека

Регионална библиотека „Христо Смирненски” в Плевен и Дружество „Краезнание” – Плевен представят тази седмица книгата „Село Обнова – земя и хора”.

Авторите – проф. Веско Блажев и Иванка Рангелова, са известни на плевенската общественост със своята книга „Светла пътека”, посветена на учителите и учениците от Лозаро-винарското училище в Плевен.

Иванка Рангелова е родена в с. Добролево, Врачанско. Завършва висше агрономическо образование. В продължение на 24 години е учител-агроном в Лозаро-винарски техникум – Плевен, старши учител от 1984 г.
Проф. Веско Блажев е роден в с. Обнова. Има висше агрономическо образование. Дългогодишен научен сътрудник в Института по фуражни култури – Плевен.

В новата си книга те представят исторически очерк за развитието на село Обнова и биографиите на знатни хора от селото, между които много професори и доктори на науките, доценти, знатни хора на труда, известни културни дейци като писателят и поет Климент Цачев, художникът Иван Обновенски, журналистът Асен Лещов и др.

книга Село Обнова земя и хора

На базата на богат и различен по характер и произход изворов материал и книжни източници, авторите представят едно задълбочено проучване на миналото и съвременността на село Обнова за периода от възникването на селата Виная и Радиненец, през тяхното обединение през 1934 г. до периода на демократичните промени в България. Като използват тематичния и хронологичен принцип в своето проучване, авторите представят географското разположение на селото, историческото му развитие, обществено-политическия и духовния живот в него.

Представянето ще се състои на 31 март, четвъртък, от 17.00 часа в Арт залата на Регионална библиотека – Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...