Акценти
Начало / Култура / Книгата „Малки спомени за големия Парцалев“ представят днес в Плевен

Книгата „Малки спомени за големия Парцалев“ представят днес в Плевен

Книгата „Малки спомени за големия Парцалев“ ще бъде представена днес в Регионална библиотека „Христо Смирненски“. Това обяви на пресконференция в пресклуба на БТА авторът на произведението Звезделин Минков. Плевенчани ще има възможност от 17:30 часа да се срещнат лично с автора и да научат повече за това как се зародила идеята за книгата.
На 16 юни бележитият актьор, който е родом от Левски, трябваше да навърши 90 години. В тази връзка представянето на книгата, излязла в края на миналата година, се провежда точно сега. Следващата седмица – на 24 юни, отново в Регионалната библиотека, ще бъде излъчена прожекция на филма „Сиромашко лято“, с което също ще се почете паметта на Георги Парцалев. Тези инициативи са част от кампанията „Патриотизмът е памет“, подета от ВМРО и НФСБ. Те са подкрепени и от Стефан Недков, управител на верига книжарници „Приятели“. В рамките на тяхното начинание предстои да бъде внесено и искане до Общински съвет – Плевен за поставяне на паметна плоча на Георги Парцалев на сградата на бившата Първа мъжка гимназия, където сега се помещава Медицински университет – Плевен.
За самата книга Минков сподели, че е написана за съвсем кратко време и се чете на един дъх. „Няма нищо измислено, украсено и добавено. Това са само лични спомени от срещи, които са описани“, допълни авторът. Звезделин Минков обясни, че с Парцалев са били приятели в продължение на 10 години. По стечение на обстоятелствата започва да пише книгата на 31 октомври – датата, на която умира актьорът, и завършва последните редове на 1 април – Денят на шегата.
Авторът на книгата подчерта, че всъщност знаем много малко за своите известни личности. В неговите очи Георги Парцалев е бил благородник, изключително добронамерен и щедър човек. Но не липсват и хора, които до ден днешен се опитват да очернят паметта му.

книга Парцалев

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...