Акценти
Начало / Култура / Книгата „Каймакъ-Чаланъ” на Красимир Узунов – бяла лястовица в днешното време

Книгата „Каймакъ-Чаланъ” на Красимир Узунов – бяла лястовица в днешното време

Като „обсебен от патриотизъм” и „бяла лястовица” бяха описани Красимир Узунов и неговата книга „Каймакъ-Чаланъ” при представянето на творбата снощи в Плевен. Мероприятието събра множество военни и историци в зала „Гена Димитрова” в града, които не скриха своето вълнение от повода за срещата. Сред специалните гости на събитието бяха и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, генерал-лейтенант Константин Попов, заместник-началник на отбраната, адмирал Пламен Милушев и капитан Атанас Илев, председател на Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища, Школата за запасни офицери и Родолюбивото войнство.

Книгата„Каймакъ-Чаланъ” на Красимир Узунов, шеф на информационната агенция „Фокус”, разказва за драматичните моменти от участието на България в Първата световна война. Двутомникът е посветен на боевете на връх Каймакчалан през август и септември 1916 г.

„Изненадах се, че той може да пише за една битка – за толкова кървища, трагедии, кости, гробове, всичко това, което съпътства една битка, с такава поезия. От тук си давам отговор на въпроса, че познавателната част безспорно ни е нужна. Трябва да знаем какво се е случило и той успя да събуди интереса в хора като мен, които абсолютно нищо не разбират от военно изкуство и военно дело, защото всеки българин трябва да търси и да се рови. Да си задава въпроси какви са стойностите в днешния ни ден, не сме ли и днес – 100 години по-късно от тези събития, същите в нашето ежедневие. Губим нишката, губим най-важното – това, че в крайна сметка, за да ни има всички тук, в тази зала, го дължим на едни храбри момчета, които са тръгвали със своите генарали и офицери без да разсъждават, че младите им невести са доведени до просешка тояга в държавата, забравили са материалното, забравили са всичко и са тръгнали с едно единствено име – България. Ако ние успеем днес в нашите деца, в нашите внуци, да продължим една искрица от този огън, познавайки историята, да им я поднесем по един достъпен за тях начин, ако успеем със средствата на изкуствата и на киното да направим нещо, това ще е от значение”, каза в своето приветствие Цецка Цачева. Тя допълни, че Красимир Узунов е обсебен от патриотизъм в добрия смисъл на думите.

Според автора на книгата Първата световна война е най-голямата война на България не само като ресурс, който е ангажиран в нея, но и като военно усилие за народа ни. От 5.5 милиона българи е мобилизирана 885-хилядна армия, а заедно със запасните и маршовите формирования плюс санитарите, това е 1 милион и 27 хиляди души. Т.е. всеки пети жител на страната ни участва в Българската армия. Именно затова той сподели, че „Каймакъ-Чаланъ” е книга за душата на българина преди 100 години.

„Това, което мога да кажа наистина, е, че когато човек прочете книгата, може да разбере колко труд е положен за нейното написване. Колко факти, данни, биографии, най-различни абучници са събрани в тази книга – това е колосален труд. Това, което на мен като военен ми направи впечатление, е, че в тази книга са описани и политическата, и стратегическата, и оперативната, и тактическата обстановка. Много точно и ясно са описани и самите бойни действия – това може да бъде и един наръчник на военното изкуство. Съжалявам, че ще бъда толкова поетичен, тъй като това не е много добре за военните, но появата на тази книга в едни такива времена, е като бяла лястовица”, каза за книгата от своя страна заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов.

Следваща Предишна
Красимир Узунов
книга Красимир Узунов

Цецка Цачева и Красимир Узунов
Константин Попов
книга Красимир Узунов

Цецка Цачева
книга Красимир Узунов
книга Красимир Узунов

книга Красимир Узунов
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...