Акценти
Начало / Култура / Книгата „Глобалната културна политика на ЮНЕСКО“ представиха пред плевенска публика

Книгата „Глобалната културна политика на ЮНЕСКО“ представиха пред плевенска публика

Художници, артисти, дейци на културата и мениджъри от цялата област Плевен се събраха днес в ХГ „Дарение Светлин Русев“ за представянето на книгата „Глобалната културна политика на ЮНЕСКО“ на проф. Росица Йорданова. Събитието започна с музикално изпълнение на пиано от възпитаник на НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен.

Книгата е на Университетското издателство на ВСУ „Черноризец Храбър“, а представяне на нейния автор направи Ива Мусова. Росица Йорданова е завършила специалност „Българска филология” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Защитила е дисертация в Института по култура в Санкт Петербург (1981), доцент е от 1991 г. Преподавателската й работа в Института за културно-просветни кадри – Варна, и Института за повишаване на квалификацията на учителите ,Д-р Петър Берон” – Варна, е свързана с образованието и възпитанието в областта на културата и изкуствата. През 1993 г. се присъединява към създателите на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

проф. Росица Йорданова

Проф. Йорданова разработва нови учебни дисциплини. Като преподавател по реторика на студентите от специалност „Право”, подготвя и издава с участието на студентите четири книги „Христоматия по парламентарна реторика” (2007-2019). Автор е и на много други издания, представяни в цял свят, посочи Ива Мусова. От 1991 г. проф. Йорданова е член на WAER (Световна асоциация за изследване на образованието), от 1999 г. е член на ELIA (Европейска лига на институтите по изкуствата). Участва в дебатите за културната политика и образователната политика.

книга ЮНЕСКО

През 2015 година излиза книгата „Глобалната културна политика на ЮНЕСКО“ на проф. Йорданова, която съдържа основни моменти от културнополитическата дейност на ЮНЕСКО в периода 1945 – 2010 г. и задълбочено представя идеите и дейността на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура. В изданието могат да бъдат намерени и преводи на ценни документи.

книга ЮНЕСКО 2

„Тази книга е за всеки, който работи на полето на културата. За всеки, който твори и се интересува от процесите. За всеки, който би искал да вземе участие в тези процеси“, посочи Ива Мусова. „Тя съдържа огромен обем информация, която провокира нашето мислене и действие. Дава и голям обем от данни и факти за процесите, през които ЮНЕСКО е преминал, за да се стигне до днешния ден“, сподели още водещата на мероприятието. Ива Мусова напомни, че ЮНЕСКО е организация към ООН за култура, наука и образование. Книгата е разделена на две части, но те са логично свързани помежду си.

книга ЮНЕСКО 3

„Книгата е ансамблово мотивирана“, заяви от своя страна авторката проф. Росица Йорданова. Тя сподели, че на нейното творчество се е отразил съвместния живот с творците на изкуството, от които е била заобиколена, тъй като „семейството й е зографски обременено“. Проф. Йорданова акцентира на документи в книгата, които са свързани с хората на изкуството. „Рисуването и писането са самотни дейности“, коментира още тя.

„Документите на ЮНЕСКО не са плод на чиновническо усърдие. Те нямат този брюкселски език и са много далеч от брюкселската администрация. Документите на ЮНЕСКО се подготвят от локалното пространство, като Академията на изкуството, университети, които се занимават с културология и т.н.“, обясни авторката на книгата. Тя допълни, че ЮНЕСКО е най-ценен в изработването на правните документи, а те се приемат след изготвянето на докладите на локално ниво.

Представянето на книгата беше организирано от Сдружение „Плевенски обществен фонд – Читалища”.

пианист

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...