Начало / Общество / Кметът Спартански търси съдействие от полицията за спиране горенето на стари гуми

Кметът Спартански търси съдействие от полицията за спиране горенето на стари гуми

Кметът на Плевен Георг Спартански е изпратил днес писмо до директора на ОДМВР – Плевен ст. комисар Веселин Вътов, с което настоява за съдействие от полицията за превенция на нерегламентираното горене на отпадъци в района на Бала баир.

Конкретният повод за писмото е извършената съвместна проверка от служители на РИОСВ-Плевен и отдел „Инспекторат” на Община Плевен след получен сигнал за нерегламентирано изгаряне на отпадъци на ул. „Осъм“ № 61 в гр. Плевен. Подобни сигнали за нерегламентирано горене на отпадъци в района на ул. „Осъм” се получават почти всеки ден в Общината, се уточнява в писмото до Полицията.

„Считам за крайно наложително патрули на полицията периодично да обхождат района на местността „Бала баир“ с оглед превенция на подобни нарушения. Димът и вредните вещества, които изпълват въздуха, особено през есенно-зимния период, когато той допълнително се замърсява с вредни частици от изгарянето на дърва и въглища за отопление, въздействат неблагоприятно върху здравето на хората и особено на страдащите от алергии и хронични болести на дихателната система.

Публично известно е, че тези изгаряния се правят с цел извличане на метали от кабели и части от МПС и последващото им предаване за изкупуване, поради което считам за необходимо и профилактиране на пунктовете за изкупуване на вторични суровини. На собствениците на тези обекти следва да се укаже, че не следва да приемат метали, които видимо са добити чрез изгаряне, както и да се изискат данни за лицата, които вече са продали такива. Обгорените метали са индикатор за вероятно извършено престъпление при придобиването им”, посочва плевенският кмет и уточнява, че „нито РИОСВ, нито в Общинската администрация има служители, които при констатиране на нерегламентирано изгаряне, извършващо се в момента на проверката, да могат физически да го прекратят или да установят самоличността на нарушителя”.

Надявам се, че ще бъдат предприети своевременни и действени мерки за прекратяване на тези масирани замърсявания на въздуха, който дишат всички граждани на Плевен, завършва писмото на Георг Спартански до директора на ОДМВР – Плевен.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...