Акценти
Начало / Общество / Кметът Спартански с предложение за референдум кога да е националният празник

Кметът Спартански с предложение за референдум кога да е националният празник

Кметът на Плевен Георг Спартански предлага да се проведе референдум, на който българите да решат кога да бъде националният празник на страната. Като кмет имам самочувствието да предложа нещо, което е от национално значение, коментира Спартански, като предложението му е провокирано от изказването на руския президент Владимир Путин, че  кирилицата е дошла от македонските земи.

Според него четири са датите, които могат да бъдат предложени за гласуване на референдума – 3 март – Деня на Освобождението, на която дата е сегашният национален празник на страната, 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, 6 септември – Деня на съединението, и 22 септември – Деня на независимостта.

„Изключително неприятно е  на всеки официален празник, включително и на националния, да възникват скандали. Делим се на русофили и русофоби, което бие по националното ни самочувствие и по историята ни. Единствената дата от изброените, която обединява всички българи, е 24 май. Всички тогава се  чувстваме горди, че сме българи и се вижда как през последните години се възражда този национален дух и патриотизъм. Хората от сърце излизат масово, пеят възрожденски песни, отбелязват деня на  братята Кирил и Методий и техните ученици. Затова мисля, че е редно народът да се произнесе кой да бъде националният празник на страната”, коментира Спартански.

Той ще направи официално предложение до държавните институции със следващите избори да се проведе и национален референдум за датата на националния празник на България. Празници, които разделят нацията и хората, не са добре да бъдат национални, е категоричното мнение на плевенския кмет.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...