Акценти
Начало / Култура / Кметът Спартански поздрави с цвете дамите от галерия „Колекция Светлин Русев”

Кметът Спартански поздрави с цвете дамите от галерия „Колекция Светлин Русев”

По повод 33 години на ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев” кметът Георг Спартански поздрави екипа на културния институт и поднесе цвете на всяка от дамите.Той пожела на домакините най-вече да са здрави, да продължават да пазят все така самоотвержено храма на духовността и ги увери, че при всеки случай на нужда или евентуален проблем, може да разчитат на неговата помощ за разрешаването му.

Директорът на галерията Мария Мескин информира кмета за приключилия ремонт на покрива на сградата, както и че са завършили дейностите по подмяна на улуците. Така се гарантира спазването на подходящи условия за съхранение на шедьоврите в колекцията. „33 години е Христова възраст, поверието е, че каквото си пожелаем, се сбъдва. Затова си пожелаваме светлина и любов”, каза още Мескин.

Дарението е отворена система и акад. Светлин Русев продължава да го увеличава с нови творби. До този момент колекцията наброява 415 творби: образци на българското изкуство от Възраждането до днес, представящи етапите му на развитие в лицето на емблематични имена на автори. Зрителят се среща с работи на френски, румънски, руски, кубински, мексикански майстори, с индийска християнска пластика и африкански ритуални фигури и маски.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...