Акценти
Начало / Общество / Кметът сезира прокуратурата за посегателства върху носещата конструкция на моста Плевен-София над река Вит

Кметът сезира прокуратурата за посегателства върху носещата конструкция на моста Плевен-София над река Вит

кмет Димитър Стойков

Кметът на Плевен проф. Димитър Стойков е сезирал на 10 юли Районната прокуратура за посегателства върху конструкцията на новия мост Плевен-София над река Вит край село Ясен, информира на пресконференция той. В периода 1-8 юли от една от носещите греди са изрязани два стоманени пръта с диаметър 40 мм и дължини 4 и 2,5 метра. Това нарушаване целостта на арматурата на носещите греди силно влияе върху здравината и товароносимостта на съоръжението, което може да стане опасно, поясни той. Още повече, че мостът пое двупосочното движение, след като старият мост над реката в посока София-Плевен беше затворен за ремонт.

„Ще стане така, че влизащите от София в Плевен ще минават през село Гривица. Няма как Община Плевен да сложи по 6 души охрана на всеки мост, а се посяга върху стратегически за движението съоръжения”, коментира кметът. Той информира, че Община Плевен е получила 288 хиляди лева целеви средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при Министерски съвет за новия мост. Над 1,2 млн са нужни за двата моста – от държавата са осигурени около 560 хиляди лева, останалите трябва да даде Община Плевен. „Нашата идея беше тази година да направим стария мост, за който са необходими около 300 хиляди лева, а догодина да започнем ремонта на новия мост, където ще залегнат капиталови средства от общинския бюджет. А дефакто той сега се оказва обект на посегателства”, заяви той.

мост Ясен

Ако мостът стане опасен, той ще бъде затворен, категоричен е Стойков. Той информира още, че се подготвя ново писмо до Агенцията по обществени поръчки, за да разреши Община Плевен и този път да възложи ремонта на общинската фирма „Инжстрой”, която ще ремонтира стария мост над реката. „Договорът, който трябва да подпишем с фирмата, е готов. Чакаме да си внесат гаранцията. Имах уверението от управителя Ренета Иванова, че още в понеделник миналата седмица ще започнат да работят. Все още не са внесли гаранцията и не е подписан договорът”, коментира с недоумение проф. Стойков.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...