Акценти
Начало / Общество / Кметът проф. Стойков: Не виждам основания да поднеса извинения на г-жа Григорова

Кметът проф. Стойков: Не виждам основания да поднеса извинения на г-жа Григорова

проф. Димитър Стойков

Кметът на Община Плевен проф. Димитър Стойков изпрати днес до медиите становище по повод изнесената на пресконференция информация от бившия директор на Регионалния исторически музей – Стефка Григорова. На нея Григорова съобщи, че Окръжна прокуратура – Плевен и излязла с постановление, с което се прекратява производството срещу нея за стопанско престъпление по внесена от Община Плевен жалба. В последствие това постановление на Окръжна прокуратура е потвърдено и с окончателно постановление от Апелативен съд – Велико Търново. На същата пресконференция Стефка Григорова  обяви, че очаква публично извинение от кмета, в противен случай ще заведе дело за клевета срещу лицето Димитър Стойков.

„По повод изявления на г-жа Стефка Григорова – бивш директор на РИМ – Плевен, относно Решение на Апелативния съд във Велико Търново, ще припомня, че  докладът за извършен одитен ангажимент относно финансовото управление на бюджета на Регионален исторически музей – Плевен, съдържа редица констатирани нарушения на Григорова по време на  управлението на поверения й културен институт”, се казва в становището на кмета.

В него още се посочва че: „Вследствие на еднолично взети решения от директора на музея е допуснато наличието на просрочено задължение за консумирана топлоенергия. Въпреки  наличен финансов ресурс за покриването на задължението към ТЕЦ – Плевен, без да оцени риска от настъпването на вредоносно събитие, директорът на РИМ е допуснал настъпването на имуществени вреди за музея.

Допуснати са пропуски в резултат на липса на вътрешни правила за възлагане на обществени поръчки, както и недостатъчната квалификация на персонала. Нарушени са нормативните изисквания при провеждане на обществена поръчка за осигуряване на достъпна среда в музея, като директорът на РИМ със своя заповед се самоназначава за оценител на офертите, без да подпише декларация за безпристрастност и поверителност.

Не е установен реално функциониращ контрол на приемането и разходването на паричните дарения, което създава риск за неспазване волята на дарителя.

Възложено е и изпълнено обновление на експозициите в зали 19 и 20,  без съгласуван с Министерство на културата проект,  което е нарушение на изискванията на чл. 14, ал.1, т. 13“б“ от Закона за културното наследство”.

В заключение кметът проф. Стойков посочва, че няма обяснение защо съдебните инстанции не са взели под внимание тези безспорни факти за допуснати нарушения. И заявява: „На тези основания не виждам повод  да поднеса извинения на г-жа Стефка Григорова. Нямам притеснения от намерението й да заведе  дело за клевета срещу мен, защото по този начин ще мога да докажа публично своята теза”.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...