Акценти
Начало / Общество / Кметът предупреди почистващите фирми за очаквания снеговалеж

Кметът предупреди почистващите фирми за очаквания снеговалеж

Нека с общи усилия направим така, че след очаквания в почивните дни сняг Плевен да не изглежда като преди седмица. За това апелира кметът на Община Плевен Георг Спартански на проведена днес среща с представителите на снегопочистващите фирми, на която присъстваха експерти от Кризисния щаб и служителите, ангажирани с инвеститорския контрол на дружествата.
Г-н Спартански напомни, че според подписаните договори фирмите трябва да започнат да чистят още при снежна покривка от 3 сантиметра.
Няма да приемам аргументи от рода на неизправна техника, ниски цени, проблеми с организацията на работа или изненади от метеорологичните условия, защото прогнозите са достатъчно ясни и точни, беше категоричен Георг Спартански. Община Плевен няма физическа възможност да следи всяка една машина и шофьор поотделно дали си вършат работата, но проверки ще бъдат правени, включително и от мен лично, както и при предния снеговалеж. Общините Варна и Бургас наложиха 100 % санкции на снегопочистващите си фирми, тук не предприехме мерки в такива размери, но това не означава, че ще позволим досегашната практика на закъсняла реакция да продължава.
Днес фирмите бяха предупредени да направят преглед на специализираната си техника, а утре представители на инвеститорския контрол от Община Плевен ще проверят на място наличността на такава съгласно подписаните договори и готовността й за работа.
Заради закъсняла реакция, недобра организация на работа и незадоволително справяне със зимното поддържане на уличната мрежа и пешеходните зони при първия за сезона снеговалеж Община Плевен санкционира „Чистота” ООД с 10%, с 20 % – А.С.А. България, а за „Инжстрой” ЕООД определената санкция бе 40%. Въпреки тази цялостна оценка Георг Спартански благодари на екипите на А.С.А. България и „Чистота” за мобилизацията им след проведената първа среща, активизиране на работата им и извършването на редица допълнителни дейности за осигуряване на нормално сметоизвозване.
Със заповед на г-н Спартански бяха увеличени и контролиращите работата на снегопочистващите фирми екипи от общинската администрация, като освен експерти от строителното направление, за свършеното следят и служители на Общинския инспекторат. Така общо четирима контрольори отчитат извършените дейности на „Инжстрой”, а по трима – на „Чистота” и А.С.А. България.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...