Акценти
Начало / Култура / Кметът поздрави Северняшкия ансамбъл за наградата „Нестинарка”

Кметът поздрави Северняшкия ансамбъл за наградата „Нестинарка”

С много положителна емоция започна днешното редовно оперативно заседание в Община Плевен. Артисти от Северняшкия ансамбъл и директорът на ансамбъла – Мариян Туджаров, представиха поредното високо отличие, с което Северняците са отличени –  престижната награда „Нестинарка“ на Община Бургас.  

„Наградата е високо признание за нас като творци. Надяваме се, че ще продължим да съхраняваме българския фолклор и ансамбълът ще продължи развитието си нагоре”, каза директорът Мариян Туджаров.

Кметът Георг Спартански благодари на артистите и ръководителите на ансамбъла за високия им професионализъм, за изпълнителското им майсторство, с които печелят сърцата на зрители и слушатели не само у нас, но и в редица страни по  света.

„Наградата е заслужено признание за десетилетията работа на поколения изпълнители, които превръщат Северняшкия ансамбъл в  знаков не само за град Плевен, но и за Северна България”, подчерта Георг Спартански.

Националната награда „Нестинарка”  се присъжда за изключителен принос в областта на българското народно пеене и танцово изкуство, както и за заслуги в популяризирането и утвърждаването на българското народно творчество.

Експертния съвет,  определил носителя на наградата, е в състав: проф. д-р Костадин Бураджиев – зам.-ректор, преподавател по дирижиране и диригент на „Академичен народен хор“ към АМТИИ – Пловдив, Любчо Василев – зам.-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци и директор и ръководител на ПФА „Мизия“-Търговище, Марио Егов  – ръководител на ПФА „Странджа“-Бургас, Стоян Господинов – ръководител на ансамбъл „Добруджа“ и миналогодишен носител на наградата, и Димитър Тонев – ръководител на ансамбъл „Атанас Манчев“-Бургас. От постъпилите две предложения – за Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци и за народната певица Златка Ставрева, експертите единодушно определят  плевенския ансамбъл за носител тази година на отличието.

Северняшкият ансамбъл има изнесени над 6000 концерта пред милионна публика. Със своето изпълнителско майсторство музикантите, певците и танцьорите печелят сърцата на зрители в България и редица страни по света – Франция, Полша, Сърбия, Швейцария, Русия, Мароко, и др.

Мисията на ансамбъла е да издирва, съхранява, развива и популяризира музикално-песенния и танцов фолклор на Централна Северна България. Цялостната дейност на Северняшкия ансамбъл в неговото съществуване и развитие е подчинена на една основна цел – проучване на традициите и популяризирането им чрез концертна дейност. Приносът на поколения творци от ансамбъла за съхраняване на българската фолклорна съкровищница е значим и безспорен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...