Акценти
Начало / Общество / Кметът на Червен бряг: Има една- едничка дума, която дава точното название на тази война – Освобождението

Кметът на Червен бряг: Има една- едничка дума, която дава точното название на тази война – Освобождението

Уважаеми съграждани,

От името на Общинското ръководство и  лично  от мое  име  най – сърдечно

Ви поздравявам  по случай  Националния празник на Република България!

За нас, българите, 3 март 1878 е въплъщение на едно начало. На този ден бе направена онази първа политическа крачка, заради  която дадоха живота си хиляди верни синове и дъщери на България. Този ден показа на българите, че жертвите от Априлското въстание  и Руско-турската освободителна война, не дадоха живота си напразно. Днес не трябва да се страхуваме да наричаме времето преди 3 март с истинското име, така както патриархът на българската литература Иван Вазов е назовал робското тегло на българския народ – под игото.

Трябва да сме благодарни, че нашето освобождение е пример, неповторен в световната история, защото няма друг случай, когато народът на една държава се вдига, за да помогне и освободи друг народ, оставя костите на хиляди свои синове по далечни бойни полета, възкресява за нов живот държавността и институциите на освободения народ и се оттегля само със славата на освободител.

Има една- едничка дума, която  дава точното название на тази война – Освобождението. И ако трябва да прибавим още няколко думи то несъмнено те трябва да бъдат: преклонение, признателност, чест и слава на загиналите за Освобождението руски, румънски, финландски войни и български опълченци, в името и за бъдещето на България – Во веки веков!

Днес към нашите молитви се присъединяват и всички родолюбиви българи, които с благодарност и признателност вече 139 години отдават почит пред паметта на загиналите за свободата на Отечеството ни.

 Да сведем чела в знак на признателност пред хилядите жертви, които положиха своите кости по пътя към победата!

ПОКЛОН  ПРЕД  СВЕТЛАТА  ПАМЕТ  НА  ГЕРОИТЕ!

 

Честит празник, българи!

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...