Начало / Общество / Кметът на Плевен с отворено писмо до Вежди Рашидов

Кметът на Плевен с отворено писмо до Вежди Рашидов

Кметът на Плевен Георг Спартански е изпратил днес отворено писмо до Председателя на парламентарната комисия „Култура и медии” – Вежди Рашидов, и до народните представители от Плевенски избирателен район, в което поставя за пореден път въпроса за субсидирането от държавата на всичките 44 служители на Регионалния военноисторически музей – Плевен.

В писмото плевенският кмет припомня, че: „От началото на 2017 г. по стандарта за делегираните от държавата дейности в РВИМ се субсидират само 25 бройки, а останалите 19 бройки от музейния щат отново се финансират от бюджета на Община Плевен.

От 2017 г. Община Плевен ежегодно заявява в Министерството на културата осигуряване на държавна субсидия и за останалите 19 щатни бройки, но получава единствено отговор, че искането ще се разгледа през следващата година. През последните 4 години Министерството на културата е разпределило по музеите в страната десетки субсидирани щатове. В страната няма друга регионална музейна структура, в която почти 50% от щатовете да са на общинска издръжка. В Плевен се намира единствената на Балканите Панорама, която е основният музеен обект от РВИМ. Поддръжката на сградата е отговорност на Община Плевен и ежегодно се извършват ремонтни дейности със средства от общинския бюджет, както се финансира и издръжката на 19 специалисти и служители.

В ситуацията на епидемичната обстановка приходите в общинския бюджет драстично намаляха и този факт ще се отрази на осигуряваната досега издръжка на Панорамата и музеите в РВИМ. В Държавния бюджет’2021 г. се предвижда 10% увеличение на заплатите, което ще получат тези 25 субсидирани от държавата щатни бройки, а останалите 19 на общинска издръжка няма да получат, което ще създаде неравностойно заплащане на труда в РВИМ”.

Отвореното писмо завършва с молба в Държавния бюджет на Република България за 2021 година да се планира субсидиране и за останалите 19 бройки от щата на РВИМ – Плевен.

Ето и пълният текст на Отвореното писмо:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН РАШИДОВ,

УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ПЛЕВЕНСКИ ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН,

Плевен е един от градовете символи на руската бойна слава и на увековечената завинаги памет на загиналите за неговото Освобождение хиляди воини от съюзническата Руска армия. Епичната Плевенска епопея през 1877 г. остава в историческите летописи като пример за героизъм и саможертва в името на угнетения от векове български народ. Признателните потомци издигат на територията на Плевенска област стотици паметници в чест на освободителите, чиего съхраняване изисква отговорност, грижа и сериозен финансов ресурс.

С Постановление № 292/08.10.2016 г. Министерският съвет преобразува Дирекция „Военноисторически музеи”- Плевен, в Регионален

военноисторически музей /РВИМ/. РВИМ осъществява дейността си на територията на следните общини – Плевен. Пордим. Долни Дъбник, Червен бряг и Никопол. В структурата на музейната институция има 9 музея:

1 .Панорама „Плевенска епопея 1877” – гр. Плевен;

  1. Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” – гр. Плевен;
  2. Костница и Скобелев парк-музей – гр. Плевен;
  3. Къща музей ,.Цар Освободител Александър II” – гр. Плевен;
  4. Румънски мавзолей е музейна сбирка – е. Гривица, Община Плевен;
  5. Музей „Главна квартира на Руската армия 1877” – гр. Пордим, Община Пордим;
  6. Музей „Румънски воин” – гр. Пордим, Община Пордим;
  7. Парк-музей „Ген. Н. В. Лавров” е музейна сбирка – с. Горни Дъбник, Община Долни Дъбник;
  8. Къща музей „Стоян Заимов” – гр. Плевен.

РВИМ поддържа и 166 паметника от Руско-турската война /1877-78 г./ на територията на Плевенска област от общо 445 в цялата страна.

От откриването на музеите през 1907 г. Община Плевен осигурява финансовата издръжка на служителите, стопанисването на сградния фонд и опазването на движимите и недвижими културни ценности независимо на територията на коя община се намират. От създаването си до днес музеите са посетени от над 24 милиона души. като годишно туристите са повече от 200 000.

Щатното разписание на РВИМ е от 44 служители – уредници, екскурзоводи, техници и обслужващ персонал. От началото на 2017 г. по стандарта за делегираните от държавата дейности в РВИМ се субсидират само 25 бройки, а останалите 19 бройки от музейния щат отново се финансират от бюджета на Община Плевен.

Значимостта на тези мемориални музеи, които осъществяват дейността си на територията на 5 общини в Плевенска област, е безспорна за националната ни история и памет.

От 2017 г. Община Плевен ежегодно заявява в Министерството на културата осигуряване на държавна субсидия и за останалите 19 щатни бройки, но получава единствено отговор, че искането ще се разгледа през следващата година. През последните 4 години Министерството на културата е разпределило по музеите в страната десетки субсидирани щатове. В страната няма друга регионална музейна структура, в която почти 50% от щатовете да са на общинска издръжка. В Плевен се намира единствената на Балканите Панорама, която е основният музеен обект от РВИМ. Поддръжката на сградата е отговорност на Община Плевен и ежегодно се извършват ремонтни дейности със средства от общинския бюджет, както се финансира и издръжката на 19 специалисти и служители. Разходите от бюджета на Община Плевен, след като Военните музеи придобиват статут на регионална структура, са, както следва:

2017   г.-465 030 лв.;

2018   г. – 503 222 лв.;

2019   г,- 530 649 лв.;

2020   г. – 332 576 лв. /към 30.09.2020 г./;

Всичко: 1 831 477 лв. 

В ситуацията на епидемичната обстановка приходите в общинския бюджет драстично намаляха и този факт ще се отрази на осигуряваната досега издръжка на Панорамата и музеите в РВИМ. В Държавния бюджет’2021 г. се предвижда 10% увеличение на заплатите, което ще получат тези 25 субсидирани от държавата щатни бройки, а останалите 19 на общинска издръжка няма да получат, което ще създаде неравностойно заплащане на труда в РВИМ.

Искам да обърна внимание и на факта, че от дълги години Община Плевен субсидира два значими държавни културни института – Плевенската филхармония – ежегодно с 265 000 лв., и Драматично-кукления театър „Ив. Радоев” – със 195 000 лв. Община Плевен издържа изцяло и три професионални формации – Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”, Общинския духов оркестър и Общинския хор „Гена Димитрова” с обща численост 119 музиканти, певци и танцьори. В тази връзка Община Плевен е единствената или една от малкото в страната, която отделя средногодишно 6.5 % от сборния си бюджет за култура.

На основание гореизложеното се обръщам към Вас с молба в Държавния бюджет на Република България за 2021 година да се планира субсидиране и за останалите 19 бройки от щата на РВИМ – Плевен.

Искрено се надявам, че с Ваше съдействие ще продължим да съхраняваме по достойнство почитта към загиналите за Освобождението на България, както и културните ценности и традиции.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...