Акценти
Начало / Общество / Кметът на Плевен с индекс за почтеност над средния за страната

Кметът на Плевен с индекс за почтеност над средния за страната

Кметът на Община Плевен Георг Спартански е с индекс за почтеност 4,17 при средна за страната 3,89, показва проучване на Асоциация „Прозрачност без граници” за 2017 г. По същия показател резултатът на Общинска администрация – Плевен е 4,03 при средно 3,79 за страната.

Престижното седмо място с 83.6 % заема Община Плевен сред всички останали местни администрации и седемнадесето сред общо 567 институции в страната /87.5 %/ по активна прозрачност, сочат резултатите от годишния одит на Програма „Достъп до информация”, проведен в периода 6 февруари – 30 март 2018 г. В хода на одита са оценени интернет страниците на 567 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти и независими органи на власт.

Целта на проучването е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/ и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет и как отговарят на заявленията за достъп по електронен път. В сравнение с резултатите от одити през 2016 и 2017 г. Община Плевен бележи устойчива тенденция на повишение на активната прозрачност.

Проучването на Програма „Достъп до информация” е осъществено в рамките на проекта „Консултативен център за прозрачност”, финансиран от Фондация „Америка за България”.

        

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...