Акценти
Начало / Общество / Кметът на Плевен обсъди в Москва партньорските отношения с Централния административен окръг на руската столица

Кметът на Плевен обсъди в Москва партньорските отношения с Централния административен окръг на руската столица

посещение Ростов на Дон

Официална делегация от Община Плевен, водена от кмета проф. д-р Димитър Стойков, посети Москва. Повод бяха преговорите за развитие на партньорските отношения с Централния административен окръг /ЦАО/ на руската столица и връчване бюст паметник на ген. М. Д. Скобелев – дарение от Община Плевен, на Централния музей на въоръжените силиq информираха от пресцентъра на Община Плевен.

Делегацията се е срещнала с префекта на ЦАО – Виктор Фуер, и неговия заместник Сергей Травкин. По време на разговорите е обсъдена навършващата се през 2016 год. петнадесетгодишнина от подписването на договора за установяване на партньорски отношения между Плевен и ЦАО и нейното честване. Конкретни предложения за отбелязването на годишнината ще бъдат дискутирани идната година по време на посещение на делегация на ЦАО по повод Празника на Плевен 15 май, уточняват от Община Плевен.  Сред темите на срещата са били още възможностите за популяризиране на Плевен като туристическа дестинация в руската страна, поддържането на паметниците на руската бойна слава, както и обменът на ученически групи.

посещение Ростов на Дон (2)

На церемония в Централния музей на въоръжените сили на Русия проф. д-р Димитър Стойков и заместник-префектът на ЦАО Сергей Травкин са открили дарения от Община Плевен бюст паметник на ген. М. Д. Скобелев. На събитието са присъствали посланикът на България в Русия Бойко Коцев и представители на дипломатическата ни мисия, представители на Министерството на отбраната на Русия, членове на организацията Съюз на приятелите на България, членове на Руския комитет за увековечаване паметта на ген. М. Д. Скобелев, медии. Дареният бюст паметник е копие на скулптурата на известния плевенски автор Ангел Спасов и е разположен в експозицията, посветена на Руско-турската освободителна война 1877-78 г.

„Името на ген. Скобелев свързва завинаги нашите народи, превръщайки се в символ на саможертвата на руските воини в името на Освобождението на България от петвековното турско робство. Всички ние се гордеем, че преди седем години с изключителното съдействие на Централния административен окръг  в Плевен беше открит величествен паметник на Белия генерал в началото на едноименния булевард. За да напомня за героизма, братството и високата цена на българската свобода!

         Поклон пред паметта на ген. Скобелев и всички воини, отдали живота си за България! Вечен да е споменът за тях!», е казал  в словото си проф. д-р Димитър Стойков.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...