Начало / Общество / Кметът на Плевен за дезинфекцията на града и защо не се прави

Кметът на Плевен за дезинфекцията на града и защо не се прави

По повод многото запитвания от граждани защо не се дезинфекцират улици и площади в Плевен и общината, кметът Георг Спартански публикува на страницата си във Фейсбук подробен отговор.

На първо място той уточнява, че до този момент няма решение, заповед, инструкции и указания за третиране с дезинфектант на публични пространства, като улици, площади.

„Второ,за да се предприеме такова третиране с химически вещества, то следва да се извършва въз основа на точни,ясни и конкретни указания относно вида на химическото вещество- дезинфектант, количеството и концентрацията, начина на третиране, честотата на интервенцията,указания,свързани с евентуалните здравни последици за хората и вредни такива за околната среда”, посочва още Спартански, като уточняв, че работата с химикали е източник на повишени рискове и като такава се подчинява на строги регламенти и се извършва от или под контрола на специализирани органи и институции.

Междувременно кметът е направил запитване по въпроса до компетентни органи. Отговорът от там е бил, че няма никакви задължителни разпореждания, нито дори указания за третиране на улици и площади.

„Няма и официални международни данни такова третиране да елиминира или ограничава коронавируса.Всички дезинфекционни мерки, които са разпоредени, са свързани с вътрешна обработка на учреждения и търговски обекти, както и на  градския транспорт. Разписани са детайлно. Посочени са и препаратите, които следва да се използват”, посочва още кметът Спартански.

Той още веднъж към спазване на „желязна лична хигиена”, предпазни средства и ограничаване на личните контакти, тъй като е доказано, че коронавирусът заразява през устата, носа и очите.

„Във връзка с гореизложеното и независимо от това, че в някои населени места са започнати местни самоинициативи за частично третиране на публични пространства с химически препарати, при липса на такива заповеди и указания от компетентни за това органи и институции, при липса на данни за смисъла и ефекта от такива мерки и при съществуващите неизвестности и рискове при нерегламентираното провеждане,  ще се въздържа да използвам публичен финансов ресурс за действия с популистки ефект, но съмнителна стойност”, категоричен е Спартански.

Той заявява, че, ако получи конкретни  указания от компетентните държавни органи, ще създаде нужната организация за изпълнението им. „Декларирам – напълно съзнавам ,че отговорността за решенията е моя и аз я нося”, завършва Георг Спартански.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...