Акценти
Начало / Икономика / Кметът на Белене и председателят на ОбС-Долна Митрополия в делегация на АДО „Дунав” в Брюксел

Кметът на Белене и председателят на ОбС-Долна Митрополия в делегация на АДО „Дунав” в Брюксел

Делегация от представители на Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ (АДО) взе участие в организираната за втора поредна година инициатива „Ден на Дунавския транспорт“, която се проведе в сградата на Европейския парламент в Брюксел. Д-р Юлиян Найденов, кмет на Община Силистра, д-р Димитър Стефанов, кмет на Община Тутракан,  Милен Дулев, кмет на Община Белене, Валентин Атанасов, кмет на Община Сливо поле, г-н Цветомир Петров, зам.-кмет на Община Ценово и  Петър Петров, председател на Общински съвет – Долна Митрополия отправиха силно послание за развитие на транспорта като значим сектор за постигане на социално-икономически растеж в българо-румънската част на Дунавския макрорегион. Конференцията „Зелен, ефективен и иновативен Дунавски транспорт“, организирана от неправителствената организация ProDanube International”, беше открита от ресорния комисар по транспорта Виолета Булц. Участие в събитието взеха също г-н Фелиск Строе, министър на транспорта на Румъния, г-жа Мая Бакран-Марчич, зам.-генерален директор на Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ към Европейската комисия, членове на Европейския парламент, представители на бизнеса и др.

Изпълнителният директор на АДО „Дунав“  Мария Цанкова направи ключово изказване относно позицията на дунавските общини по отношение бъдещето на транспортните политики за свързаност в ЕС. В присъствието на представители на публичния и частния сектор от дунавските държави, г-жа Цанкова представи визията на АДО: „Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ разпознава потенциала на Дунавския регион в България за икономически растеж, социално-културна значимост и екологична устойчивост и приема, че ключов фактор за реализацията на този потенциал е транспортната свързаност на региона и неговата интеграция в трансевропейската транспортна мрежа. Целите за ефективен, интелигентен, зелен и безопасен транспорт в Дунавския регион в България се постигат чрез проактивна роля на Асоциацията и сътрудничество с компетентните институции и с всички заинтересовани страни за планиране на транспортния сектор и за инвестиции в транспортна инфраструктура и услуги. Асоциацията заявява своето желание за участие в процеса на консултации на решенията и на привличане на инвестиции в транспортния сектор“. Транспортът е една от приоритетните сфери на дейност на организацията, а доказателство за проактивната ѝ роля в тази област е фактът, че в момента асоциацията изпълнява проект Проучване на възможностите за намаляване на използването на TEN-T мрежа в трансграничния регион Румъния-България чрез оптимизиране на товарния и пътнически транспорт и развитие на съвместен механизъм за подкрепа на интермодалните връзки“, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г.

Необходимостта от изграждането на нови мостове над Дунав и на пътни връзки в Северна България беше централна тема по време на провелата се в същия ден среща на членовете на Асоциацията с българския евродепутат от Групата на ЕНП Андрей Новаков и неговите колеги – Мариан-Жан Маринеску от Румъния и Ян Олбрихт от Полша. Андрей Новаков информира представителите на местната власт, че е активно ангажиран със запазването на Кохезионната политика през следващия програмен период след 2020 г., докато г-н Маринеску и г-н Олбрихт споделиха идеите си за реформиране на процеса по изпълнение на Дунавската стратегия и подчертаха значимостта на трансграничното сътрудничество в целия Европейския съюз.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...