Начало / Общество / Кметът на Белене в защита на добросъвестните земеделски стопани в общината

Кметът на Белене в защита на добросъвестните земеделски стопани в общината

Кметът на община Белене Милен Дулев и адвокат Ирина Чоранова ще присъстват утре на извънредно заседание на Комисията по земеделието и храните към Народното събрание. Целта на участието им е да защитят добросъвестните земеделски стопани в община Белене, след промените в закона през лятото на 2015г. На заседанието ще се обсъждат проблеми по прилагането на последните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи относно мерите и пасищата. В срещата участие ще вземат кметовете на общини.

Промените бяха приети през лятото на 2015г., с тях сериозно се засягат интересите на земеделски стопани, ползватели на държавни и общински мери и пасища, поели ангажимент да ги поддържат в добро агроекологично състояние. Основните промени в закона са, че ползвателите на държавни и общински пасища, които са сключили договор за наем или аренда преди 24.02.2015г., но не отглеждат животни, трябва до 01.02.2016г. или да станат животновъди, или да освободят площите.

„Духът на закона е насочен към защита на животновъдите и целта на срещата не е да се противопоставим на това, а да защитим добросъвестните земеделски стопани, които са придобили законно право на ползване след проведен търг, без да са били длъжни да предвиждат евентуални бъдещи промени в закона. Поели са 5-годишни биологични ангажименти и при едно евентуално прекратяване на договорите им ще се налага да връщат получените до момента субсидии”, казва в позицията си кметът на Белене. На срещата той ще постави въпроса дали е целесъобразно прекратяване на договори с добросъвестни ползватели на общински пасища, които не са се снабдили с животни, при положение, че в община Белене няма недостиг на пасища и до настоящия момент няма подадени заявления за ползване на такива от реални животновъди. Кметът на общината ще се позове и на Регламент 1307/2013(чл.4, пар.1, буква в), който позволява постоянно затревени площи да се поддържат и чрез косене, а не само чрез паша. Следователно сключването на договори за постоянно затревени площи, които ще се поддържат и чрез косене, с лица които не разполагат с животни, е напълно в съответствие с директно приложимото европейско законодателство, а то от своя страна следва да бъде спазвано.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...