Акценти
Начало / Култура / Кметът връчи награди на изявени дейци на културата (снимки)

Кметът връчи награди на изявени дейци на културата (снимки)

По повод 24 май – Деня на българската просвета и култура, Община Плевен връчи традиционните награди, с които удостоява изявени дейци на културата в  различни области. С тези награди Общината дава израз на признанието към онези, които формират културния облик на Плевен.

Наградите връчи кметът Георг Спартански, който преди това се обърна с думи на благодарност към дейците на плевенската култура. Той ги нарече пчеличките, които ни дават сладостта на живота. „Благодаря ви, че сте тук и правите това, което правите. Защото  Плевен е един от центровете на културата на България и е дал толкова много хора, които са посветили таланта си и живота си да дават този духовен мед, който се цени далеч зад пределите на Родината ни”, изтъкна Спартански.

Номинациите за наградите по повод 24 май са направени от културните институти в града по линията на творческите съюзи.

Номинацията на плевенските художници, събрала гласовете на Експертния съвет по култура е Нина Петрова, която  не успя да дойде за награждаването.

ДКТ „Иван Радоев“ номинира младият актьор Антъни Пенев, който е с номинация за театралната награда „Икар“ за ролята му в спектакъла „Вишнева градина“.

Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ номинира Елка Петкова, която е посветила 42 години от живота си на плевенския ансамбъл.

Номинацията на Дружеството на писателите е Спаска Гацева, посветила целия си живот на словото като журналист и поет.

Общински хор „Гена Димитрова“ номинира за наградата своя солист Даниел Меса.

За втора година Експертния съвет връчва и една колективна награда. Тази година с нея е отличен колективът на Художествена галерия „Илия Бешков“. Наградата прие директорът на галерията Мирослав Минчев, който изказа своите искрени благодарности за работата и подкрепата на колегите си. „Тази награда е признание за професионализма на всички, които работят в галерията, и се стремим да бъдем достойни в конкуренцията с най-големите галерии в страната“, подчерта Мирослав Минчев. Със специални думи той се обърна към плевенските художници, благодарение на които в галерията има дух и живот, и към публиката, която им дава сили да продължават напред и да имат нови и нови изяви.

Тази вечер в зала „Катя Попова“ ще бъде награждаването на изявени учители и ученици.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...