Акценти
Начало / Последни новини / Клуб „Север“ отбелязва 60 години спортно ориентиране в Плевен

Клуб „Север“ отбелязва 60 години спортно ориентиране в Плевен

60 години спортно ориентиране ще бъдат отбелязани  в Плевен през тази седмица. Организационният комитет на Клуб „Север” – Плевен е организирал тържество за 60-годишнината на спортното ориентиране в Плевен и региона. То ще се състои на 28 ноември в зала „Катя Попова” от 16 часа.

Кратък поглед назад в историята показва, че през 1955 г се организира и провежда първото окръжно първенство по туристическо ориентиране в парк „Кайлъка“, с участието на отбори от Плевен, Ловеч, Червен бряг, Свищов и Троян.  През 1972 г. се учредява Българска Федерацията по Ориентиране, към Централния съвет на Българския туристически съюз /БТС/. Към окръжните съвети на БТС се изграждат секции по ориентиране , а към Туристическите дружества –  клубове по ориентиране. През месец септември се учредява и клуб „Север”, при Туристическо дружество ”Кайлъшка Долина”. През 1973 и 1974 година броят на практикуващите спортно ориентиране в Плевенски окръг достигна 600 човека. През 80-те и 90-те години на миналия век състезателите по ориентиране на клуб „Север” /Плевен/ са носители на много награди от републикански и международни състезания. Постигнатите високи успехи в масовизирането и овладяването на спортното майсторство, са плод на неуморния всеотдаен труд на многобройните обществени дейци.

orientirane 2015 (3)

В периода 2009-2015 , основно с усилията на Иван и Александър Димитрови , бе създадена и внедрена система за отчитане на резултатите на състезателите по време на състезание в реално време “Live rezults” и системата за GPS проследяване „Loggator” (2012). Системата за резултати на „живо“ бе използвана от Иван и Александър Димитрови, на EYOC 2009 в Сърбия-Капаоник /европейско п-во за момичето и момчета 16-18 год/, Световна купа в Габрово-Узана по ски-ориентиране 2009 г. и Европейското п-во и Световна купа за мъже и жени в България – Приморско 2010 г.

Клуб по ориентиране „Север“  при  ТД “Кайлъшка Долина“ през 2013 година внедри и IT система за излъчване на аудио и видео поток в интернет на живо от арената  на състезанието, а също така и GPS проследяване на пробягване на маршрута, в реално време от състезателите по време на състезанието. Така се подобряват условията за тренировки, за което говорят и множеството спечелени награди от членове на клуба през последните години.

orientirane 2015 (5)

Снимки: архив Клуб „Север“

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...