Акценти
Начало / Образование / Клуб „Лъвче” ще отбележи патронния празник на българските скаути

Клуб „Лъвче” ще отбележи патронния празник на българските скаути

На 6 май, когато се почита Свети Георги Победоносец, българските скаути имат патронен празник. Децата от скаутски клуб „Лъвче” в Плевен ще почетат своя празник, но ще отдадат заслуженото и на Деня на храбростта и на Българската армия, като се включат в тържественото полагане на венци пред паметник Четвърти пехотен плевенски полк  в Плевен. Тържествата са утре, 5 май, от 10.30 часа. Към тях ще се присъедини и ветеранът скаут Георги Панов – Възела, който е човекът история на скаутизма в Плевен.

2017 г. е важна за плевенските скаути, защото се навършват 15 години от създаването на клуба, сподели Линка Михова, ръководител на клуб „Лъвче”.  Клубът е регистриран на 30 март 2002 г. и е част от Организацията на българските скаути и продължител на  традиции, положени от скаутите – ветерани от град Плевен, които са сред  първите  лидери  в историята на скаутинга  в България. От създаването си до днес Лъвчетата са организирали и са подкрепили редица инициативи на местно, национално и международно ниво. Клубът е участвал във всички национални лагери на  Организация на българските скаути, а също в множество международни лагери и обучения, където винаги достойно са представяли своя град.

През годините скаутски клуб „Лъвче“ установява успешни партньорства с редица   институции и организации, като Община Плевен, Областна администрация – Плевен, МВР, Пожарна, БЧК, Басейнова дирекция , РИОВС, РИМ, Регионална библиотека и др. Чрез тези партньорства малките скаути реализират много образователни, екологични или социални инициативи.   Ползотворно и успешно е партньорството и с други, неправителствени организации, читалища, с различните клубове на Българския туристически съюз – алпийски, ориентиране, водни дейности. Многобройни са приятелите от близо и далеч.

Атестация за ефективността от работа на „Лъвче“ е даряването на база за постоянен скаутски лагер в „Кайлъка“. През лятото на 2012 г. именно там се проведе един от най-големите Национални лагери на скаутската организация в България, с гости от чужбина. Инициативата беше посветена на  100-годишнината от скаутското движение в България.

Скаутството насърчава младите хора да станат личности, които вярват в сегашните си способности и бъдещ потенциал, които са добре подготвени, за да се изправят пред предизвикателствата в живота, които са силни лидери, способни да се адаптират бързо към често променяща се среда, казва Линка Михова.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...