Акценти
Начало / Здравеопазване / Клиниката по нефрология в Плевен с безплатни прегледи днес

Клиниката по нефрология в Плевен с безплатни прегледи днес

По повод Световния  бъбречен ден, който тази година отбелязваме на 14 март, специалистите от Клиниката но нефрология на УМБАЛ „Д-р Георги  Странски“ – Плевен, ще дадат безплатни консултации. Безплатните прегледи ще са от 10 до 13 часа в Клиниката по нефрология на ул. „Г. Кочев” №8а.

Според статистиката всеки осми българин има бъбречни проблеми. Коварното при  заболяванията на бъбреците е, че се развиват безсимптомно, докато настъпят  сериозни усложнения. Едно от тях е  хроничната бъбречна недостатъчност. Честотата на хроничната бъбречна недостатъчност варира от 100 до 1000 на 1 милион население. В България ежегодно диализно лечение поради хронична бъбречна недостатъчност започват повече от 700 души.

Световният бъбречен ден  цели  да насърчава здравословни навици, предпазващи от хронични бъбречни заболявания и да насочи вниманието към ранното откриване на бъбречно увреждане.

Затова е много важно хората да си правят профилактични изследвания за бъбречно заболяване. Лекарите, пациентите и здравните власти трябва да бъдат обединени в дейността си за ранното диагностициране и своевременното лечение на бъбречните болести.

Световният бъбречен ден се отбелязва от 2006 г., като всяка година има различна тема. Тази година  мотото на световната кампания е „Здрави бъбреци за всеки и навсякъде” с акцент за превенцията на хроничната бъбречна недостатъчност.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...