Акценти
Начало / Здравеопазване / Клиниката по неврология в Плевен организира безплатни консултации и прегледи

Клиниката по неврология в Плевен организира безплатни консултации и прегледи

В Клиниката по неврология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” ще бъдат проведени безплатни консултации и прегледи на пациенти до 59 години с рискови фактори, включващи измерване на  артериалното налягане, скринингова дуплексехография на сънните артерии и невропсихологичен тест . Те ще се проведат на 12, 13 и 14 декември от 10 до 12 часа в клиниката.  С това ние искаме да фокусираме върху това, което обединява лекарите, пациентите с мозъчен инсулт и техните близки в желанието и капацитета да  изграждат, това което инсултът не може да им отнеме, а именно  тяхната решимост да извървят дългото и мъчително пътешествие на възстановяването, обяви доц. д-р Мая Дановска, началник на клиниката.

В Неврологична клиника на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ Плевен работят висококвалифицирани специалисти с дългогодишен опит в диагностиката и лечението на мозъчносъдовите заболявания в екип с млади ентусиазирани лекари.  Неврологична клиника работи в тясна колаборация  с единственото на територията на областта Спешно отделение, Клиника по неврохирургия и  САИЛ,  където всъщност се извършва интравенозната тромболиза.  Първата интравенозна тромболиза е проведена в Неврологична клиника на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“-гр. Плевен на 25 март 2011г.- Благовещение, казва доц. д-р Мая Дановска. През 2017г. постигнахме удвояване на броя  на успешните тромболизи в сравнение с миналия ни опит, благодарение на  по-ефективната колаборация и оптимизиране на партньорството ни с екипите на Спешно отделение-Плевен, ЦСМП и техните филиали. В конкретни цифри –  4.94% тромболизирани болни за 2017г. За своите резултати клиниката беше удостоена със златен сертификат, връчен от председателя на Европейската инсултна организация проф. Валерия Касо.

От началото на 2018г. в клиниката са лекувани 684 пациенти с исхемичен мозъчен инсулт, от които 22 са получили специфично тромболитично лечение. Имаме амбициите да  развием клиничната Неврология в „УМБАЛ д-р Георги Странски” до европейски стандарти чрез  прилагане на съвременни научни познания и най-добрата медицинска практика, категорична е доц. Дановска.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...