Акценти
Начало / Култура / Класическа музика и бийтбокс в заключителния концерт на „Фортисимо в клас”

Класическа музика и бийтбокс в заключителния концерт на „Фортисимо в клас”

С атрактивен концерт в Драматичния театър завърши тазгодишното издание на проекта „Фортисимо в клас” в Плевен. На сцената на театъра, като солисти на Плевенска филхаромния излязоха цигуларят Хари Ешкенази и бийтбокс изпълнителката Адриана Николова – Печенката. Диригентската палка беше в ръцете на Максим Ешкенази, който, заедно с водещата Ани Цолова, поведе  децата в дълга и приятна разходка в света на класическата музика.

Основна роля в забавния спектакъл имаше публиката – ученици от СОУ „Иван Вазов”, НУ „Христо Ботев” и Прогимназия „Цветан Спасов” .  С много емоция те се включиха в музикалното прикблючение, отговаряйки на  интересните гатанки за различните музикални инструменти, които задаваше Ани Цолова.

048фортисимо в клас

Така учениците показаха, че в продължение на няколко месеца в часовете по музика добре са се запознали с групите инструменти в един оркестър. Накрая те получиха  и обещаната награда съкровище . То беше едно послание за богатството да познаваш и разбираш класическата музика. „Вие открихте най-старото съкровище, значи сте отговорили правилно на всички гатанки и сте обиколили музикалния свят. Това съкровище ще ви даде възможност да се наслаждавате на класическата музика, защото тя може да ви помогне когато сте тъжни и да ви развесели, или когато сте весели да ви разплаче. А ако някой от вас се запали да свири на някой от инструментите, нека да започне още днес”, се казваше в посланието.

13045400_10154085861543810_132264756_n

Проектът „Фортисимо в клас”  се провежда за четвърта поредна година в Плевен сред ученици от IV-ти клас. Неговата задача е да запознае децата с класическите инструменти, включени в състава на симфоничния оркестър.  В рамките на един учебен час, учениците се запознават с историята, устройството, звукоизвличането на инструмента.  Лекторите показват техниката на свирене, демонстрират как се разглобява и сглобява инструмента, как се настройва, за да звучи в унисон с останалите инструменти в оркестъра.

Проектът е финансиран от Фондация „Америка за България”.

052фортисимо в клас

 

029публика

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...