Акценти
Начало / Любопитно / Китаристът Слаш черпи за рожден ден

Китаристът Слаш черпи за рожден ден

Слаш

Слаш е артистичен псевдоним на Соул Хъдсън. Той е английски/американски китарист на рокгрупата „Velvet Revolver” и бивш китарист на „Guns N’ Roses”. Слаш свири на китара „Лес Пол” и има над 300 китари. В официалната класация „100-те най-велики рок-сола на всички времена“ присъстват две неговия изпълнения – „Sweet child o’mine“, „November rain“, съответно на 15-то и 20-то място.

Слаш е в пълния смисъл на думата лошо момче – рокер с дълга къдрава коса, слънчеви очила, цигара и татуировки. Много татуировки на Слаш вдъхновяват феновете му и те си правят същите. Така една малка част от Слаш и неговото изкуство ги съпътства навсякъде където и да отидат. Китаристът освен комппозитор на песните на „Guns N’ Roses” (заедно с Изи Страдлин), е и един от основните текстописци на групата. Той е написал текстовете на хитове като „Paradise city“ (химн за феновете на Guns).

Слаш е роден на 23 юли 1965 в семейство на бял баща англичанин и майка афроамериканка в Стоук он Трент, Англия. Когато става на 11 години, се премества с майка си в Лос Анджелис. На 15 години Слаш получава първата си акустична китара и се научава да свири. Признава, че е повлиян от Брайън Мей от „Куийн”, Джими Пейдж от „Лед Цепелин”, Джими Хендрикс, Ерик Клептън, Ангъс Йънг от „Ей Си/Ди Си” и други. Постепенно свиренето на китара се превръща в основно занимание за него и измества училището на заден план.

Легендарният китарист расте с музиката на „Доорс“ и „Лед Цепелин“ и постоянния мирис на трева, любими на артистичните му родители. Майка му Ола е дизайнер на сценични костюми. Нейни клиенти са били Джон Ленън, Ринго Стар и Дейвид Бауи. Баща му Антъни е английски художник, правил обложките на албуми на Нийл Йънг и Джони Мичъл. Слаш споделя в едноименната си автобиографична книга, че след като родителите му се развеждат, майка му има любовна афера с Дейвид Бауи. Един от първите концерти, които Слаш посещава, е именно на гаджето на майка му.

Слаш

От малък има страст към змиите и когато родителите му го водели на къмпинг, той си прекарвал времето в гората, събирайки влечуги. През годините музикантът е отглеждал около 100 змии, в момента има само една анаконда, която се казва Сам.

В началото на 80-те се запознава със Стивън Адлър и двамата създават група наречена „Роуд Крю”. През 1985 г. срещат Изи Страдлин, който ги запознава с Аксел Роуз и създават групата „Guns N’ Roses” заедно с басиста Дъф Маккагън. През 1987 г. „Guns N’ Roses” подписват договор с Geffen и издават първия си студиен албум наречен „Appetite for destruction”. Албумът няма голям успех в началото, но след излизането на няколко сингъла групата придобива популярност и той достига до номер едно в класациите с повече от 25 милиона продажби. През 1988 „Guns N’ Roses” стават една от най-популярните хард-рок групи благодарение на песни като „Welcome to the Jungle”, „Paradise City” и „Sweet Child O’ Mine”. Докато свири в групата, Слаш участва и в други музикални проекти заедно с музиканти като Лени Кравиц, Майкъл Джексън, Иги Поп, Боб Дилън и „Куийн”.

През 1995 г. след скандал с Аксел Роуз, Слаш е принуден да напусне групата и да се отдаде на собственият си проект – „Slash’s Snakepit”. В началото на 21 в. Слаш се събира с бившите си колеги от „Guns N’ Roses” Дъф Маккагън и Мат Соръм и заедно решават да започнат нов проект. Обръщат се към Изи Страдлин (още един екс-Guns), но той отказва да се присъедини. На негово място идва Дейв Къшнър (бивш съученик на Слаш). За вокал е поканен Скот Уайлънд от „Stone Temple Pilots”. Заедно 5-мата създават „Velvet Revolver”. Имат един издаден албум – „Contraband”. Слаш живее заедно със семейството си в Лос Анжелис и работи с групата си. През през 2007 г. реализират турне в Южна Америка, САЩ и Европа.

Миналата година Слаш посети България за първия си концерт. Той е обявен за един от най-добрите китаристи на всички времена от списания като „Ролинг Стоун“ и „Тайм“. Световноизвестният музикант дойде с проекта Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators, за да промотира новия си албум Apocalyptic Love.

 

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...