Акценти
Начало / Образование / Китай отпуска стипендии на български студенти и докторанти

Китай отпуска стипендии на български студенти и докторанти

great-wall-of-china

Министерството на образованието и науката обяви конкурс за стипендии, отпуснати от Правителството на Китайската народна република за обучение на български студенти и докторанти и за едногодишни специализации по китайски език в китайски държавни висши училища през учебната 2014/2015 година, информират от пресцентъра на Министерството.

Правителството на Китайската народна република предоставя на Република България 27 допълнителни стипендии за обучение и специализация през академичната 2014-2015 г. Те са предназначени за придобиване на образователно-

квалификационните степени (ОКС) „бакалавър” и „магистър” след придобита степен „бакалавър”, на образователната и научна степен „доктор”, както и за едногодишна специализация по китайски език. Разпределението на стипендиите по видовете обучение и специализация ще се извърши по време на конкурса от комисиите на МОН, провеждащи конкурсите за обучение, специализация и научни изследвания на български граждани в чужбина.

Стипендиите за обучаващите се в образователно-квалификационните степени „бакалавър” и „магистър” след придобита степен „бакалавър”, както и в образователната и научна степен „доктор”, осигуряват едногодишен подготвителен курс по китайски език.

Общите изисквания към кандидатите са да са български граждани; да владеят китайски или английски език (препоръчително); възраст на кандидатите:

– за обучение в ОКС „бакалавър” и ОКС „магистър” след придобита степен „бакалавър” – до 30 г.;

– за обучение в образователната и научна степен „доктор” – до 40 г.

– за преподаватели и изследователи – до 50 г.

Необходимо е още да притежават международен паспорт със срок на валидност не по-малък от 18 месеца от началната дата на обучението.

Документите се подготвят на български език и се подават в деловодството на МОН, бул. „Княз Дондуков“ № 2А до 17 март 2014 г.

На 19 март 2014 г. от 10.00 ч. в МОН ще се проведе събеседване с всички кандидати.

Повече подробности могат да бъдат открити на сайта на МОН.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...