Начало / Общество / КЗП проверява търговците на автомобили втора употреба

КЗП проверява търговците на автомобили втора употреба

Комисията за защита на потребителите (КЗП) проверява салоните и автокъщите, в които се продават леки автомобили втора употреба. Това съобщи Димитър Маргаритов, председател на Комисията.

„В България все още голяма част от потребителите ползват автомобили втора употреба. Затова ние решихме да реализираме тази кампания, като стремежът ни е тя да има и превантивен ефект. Освен установяването в хода на проверките на различен тип нелоялни практики и забраната им, тя би могла да препятства и тяхното разпространение на пазара в по-голям мащаб”, коментира Маргаритов.

Инспекторите на КЗП проверяват наличието и верността на информация за датата на производство на автомобила, пробег, мощност, тип двигател, скоростна кутия и други особености. Инспекциите обхващат както самите обекти, така и интернет страниците на търговците. За установяване коректността на предоставяната информация се изискват придружаващите автомобила документи.

Маргаритов обясни, че когато потребителите са сключили сделка в условията на прилагане на нелоялна търговска практика, те имат права и могат да си ги потърсят. Биха могли да претендират по съдебен ред за разваляне на договора и за обезщетения за претърпени вреди. Председателят на КЗП каза още, че някои от търговците имат добрата практика да предоставят гаранция за автомобила, независимо от това, че е втора употреба. Търговската гаранция не е задължителна, но при наличието й в някои случаи е с по-добри условия от законовата. Стоките, включително и тези втора употреба, имат гаранция до две години от закупуването им.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...