Акценти
Начало / Общество / Кедър в Долни Дъбник с номинация в конкурса „Дърво с корен”

Кедър в Долни Дъбник с номинация в конкурса „Дърво с корен”

Първата номинация в конкурса „Дърво с корени” за област Плевен е изпратена от ПУИ „Асен Киселинчев“ в град Долни Дъбник. 8-годишният кедър се намира в двора на учебното заведение и е засаден от възпитаниците на училището след като е спечелен в конкурс.

„Дърветата се засаждат, за да отбележат нещо, като символика на важно събитие. Подобна е и историята на нашето дърво, което номинираме. През 2007 година, с участие в Конкурс за детска рисунка посветен на Седмица на гората, ученици на училището спечелиха като награда дръвчета за засаждане – кедър, дъб, бор. С участието на децата – нашите малки природолюбители, те бяха засадени, поливани, пазени и поддържани. Днес Ви представяме едно от тях – кедър”, пишат нооминиращите за историята на дръвчето.

До този момент са получен 70 номинации в конкурса, като това е първото дърво от област Плевен. Припомняме, че конкурсът се провежда за шести пореден път и разказва историите на любими български дървета извън границите на страната, като ги направи известни в Европа. Дървото победител ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2016” и ще получи специална грижа за подобряване на състоянието му, ако има нужда от такава.

Номинациите ще бъдат разгледани от независимо четиричленно жури, което ще излъчи 10 финалиста в основната категория „Дърво с корен 2015”, три финалиста в категория „Вековните дървета говорят” и ще отличи победителите в допълнителните категории „Млад природолюбител” и специалната категория за доброволци-залесители.

Финалистите в „Дърво с корен 2015” и „Вековните дървета говорят” ще участват в онлайн гласуване на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“, което ще се проведе от 1 до 30 ноември 2015 г. Победител ще стане дървото, събрало най-много гласове в съответната категория.

Снимка: ПУИ „Асен Киселинчев“

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...