Начало / Култура / Като центрове на гражданското общество  се очертават читалищата в община Плевен

Като центрове на гражданското общество  се очертават читалищата в община Плевен

Читалищата в община Плевен са основен и стабилен фактор в развитието на местната култура. Те се очертават не само като културни центрове, а и като центрове на гражданското общество. Този извод е направен в Програмата за развитие на читалищната дейност в община Плевен 2016 г., която ще бъде предложена за гласуване на предстоящото в края на месец февруари заседание на ОбС – Плевен.  Целта на Програмата е да подпомогне годишното планиране и финансиране на читалищните дейности и ще гарантира прозрачност на изпълняваните дейности.

На територията на община Плевен е изградена мрежа от общо 35 читалища. В тях работят 102-ма читалищни служители. В общинските читалища членуват близо 3 200 души. Съществуват 142 постоянно действащи художествени колективи с 5 130 самодейци, които имат над 420 изяви за години – читалищни, общински, национални и международни.

Към читалищата в общината са сформирани 113 школи по изкуствата, клубове и кръжоци с над 2 500 участници. Читалищният библиотечен фонд е 492 208 единици, като само през 2015 г. са набавени над 3 000 библиотечни единици.

Според анализа, направен в Програмата за досегашната дейност на читалищата в община Плевен, се посочва, че те имат конкретни достижения за съхраняване на националните традиции и идентичност като най-важно изискване на националната ни културна политика. Читалищата все по-често излизат от културните рамки и активизират гражданското общество, работейки по най-актуалните обществени проблеми, реализирайки проекти, свързани с безработните, възрастните хора, хората в неравностойно положение, етнически малцинства.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...