Акценти
Начало / Здравеопазване / Като махленски скандал определи инцидента в МБАЛ – Кнежа прокуристът на болницата

Като махленски скандал определи инцидента в МБАЛ – Кнежа прокуристът на болницата

Държа управителят на фирма „Паркстрой” Красимир Петров да се извини за думите си, че съм лъжепрокурист и за поведението си, каза прокуристът на МБАЛ – Кнежа Валери Лачовски на среща с медиите днес в пресклуба на БТА. Той категорично заяви, че не може човек, заемащ такава длъжност в общинска фирма, да се държи сякаш е над закона и да се самозабравя.

За инцидента прокуристът на болницата сигнализира преди дни народния представител Владислав Николов по време на приемния му ден, с настояване за адекватни мерки от страна на кмета на Община Плевен. Днес Лачовски разказа повече подробности за случилото се. Майката на Петров – Маргарита Петрова, е била приета в болницата на 7 юли с исхемичен инсулт. Лечението продължило седем дни, през които пациентката имала придружител. На 14 юли тя била изписана, тъй като състоянието й се било подобрило. Прокуристът на болницата посочи, че голям брой от пациентите с такъв тежък инсулт не го преживяват, но 73-годишната жена се подобрила по време на престоя си в лечебното заведение.

Като придружители при изписването са били двамата синове на пациентката, единият от които Красимир Петров – управител на „Паркстрой” ЕООД – гр. Плевен. Именно той е поискал изписаното лице да биде транспортирано до село Ставерци, където живее. Тъй като МБАЛ-Кнежа не разполага с линейка за транспортиране на пациенти в легнало положение, а само с микробус, в него е било пригодено място за вдигане на инвалидна количка, в която да седи пациентът. Лекарите са потвърдили, че няма проблем изписаната да пътува в това положение.

Когато пациентката е свалена на задния вход на болницата с количка, се оказва че същата не може да седи и да бъде поставена в инвалидната количка, за да се транспортира. По думите на Лачовски, който не е бил в болничното заведение в този момент, именно тогава Красимир Петров започва да обижда всички, които се опитват да помогнат с организирането на транспорта, с нецензурни думи. Прокуристът посочи, че управителят на „Паркстрой” е хванал за гушата Теменужка Боева, която е готвач в МБАЛ-Кнежа, като се наложило параджията да й оказва помощ, за да се измъкне. Лачовски подкрепи думите си с жалба от страна на потърпевшата, както и служебна бележка от полицията, която е била извикана след възникването на скандала. Други служители на болницата са заснели част инцидента, след като видели какво се случва с готвачката, посочи още прокуристът.

жалба МБАЛ Кнежа 2

Проблемът е бил решен с пристигането на линейка на Спешна помощ от Плевен, с която пациентката е била транспортирана до Ставерци. Прокуристът подчерта, че лечебните заведения не носят отговорност за транспортирането на изписаните пациенти и това е ангажимент на техните придружители. Въпреки това болницата се е опитала да подсигури транспорт за пациентката. Той коментира, че случилото се може да си обясни само с факта, че „понякога хората, които заемат по-висши постове, се самозабравят”. Лачовски определи случката като махленски скандал, но в крайна сметка ще остави на съда да определи кой е прав и кой не. Не е изключено нещата да се решат и извън съда, посочи прокуристът, но това може да се случи, само ако Красимир Петров се извини за случилото се.

жалба МБАЛ Кнежа

жалба МБАЛ Кнежа 1

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...