Акценти
Начало / Любопитно / Католическата църква чества днес Свети Валентин

Католическата църква чества днес Свети Валентин

Свети Валентин e католически празник, който се празнува на 14 февруари и на който влюбените изразяват любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони, сърчица и т.н.. Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живял през 3 век. Първоначално стар римокатолически празник, той се свързва с романтичната любов през Средновековието. Най-напред празникът Свети Валентин е обявен за честване за 14 февруари от папа Геласий I около 494 г. Връзката между Свети Валентин и романтичната любов не е спомената в нито един ранен исторически документ и се счита чисто и просто за легенда.

Още през 14 век започва да става традиция на този ден да се разменят любовни послания под формата на т. нар. Валентинки. Първоначално посланието било едно: Бъди моя Валентин/Валентина. През 19 век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички, а съвременните символи на любовта стават сърцето и образа на крилатия Купидон.

През втората половина на 20 век в САШ и други места по света установената практика на размяна на картички се разширява и се въвежда раздаването на подаръци, обикновено от мъжа на жената. Най-популярните подаръци са рози и шоколади в червена лъскава опаковка с форма на сърце. През 80-те диамантената индустрия започва да рекламира и подаряването на бижута по случай Свети Валентин. С разпространението на интернет в началото на 21 век, милиони хора започват да изпращат електронни картички с поздравления чрез електронна поща.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...