Начало / Култура / „Картоиграчи” – модерен прочит на Гогол на плевенска сцена

„Картоиграчи” – модерен прочит на Гогол на плевенска сцена

Най-новото заглавие на ДКТ „Иван Радоев” – „Картоиграчи“, чиято премиера беше снощи, е поредното, което ще предизвика много коментари, със сигурност противоречиви, но и интерес у публиката. Това пролича още при първото представление пред пълния салон. Целият спектакъл премина при една подозрителна липса на реакция по време на представлението, но последвано от силни и продължителни аплодисменти в края му.

Гост режисьорът Денис Азаров  прави един модерен прочит на „Картоиграчи” и пренася действието от 19-ти век в по-ново време, използвайки кинематографичен стил, подсилен и от прожекции на видеостена. Акцентът Азаров поставя върху играта като начин на живот. „Това са хора, които живеят днес и сега, които биха искали да получат всичко от живота веднага. По всичко личи, че това са мошеници и не съвсем приятни хора. Но в пиесата зрителят започва да ги харесва и именно в това е парадоксът  – те обичат живота и го живеят така, както трябва да се живее. Те не мислят за утре, защото утре може да няма”, споделя режисьорът.

В неговия прочит се появяват и женски роли, за да разчупят действието, но и да бъдат предадени по-убедително днешните проблеми, което всъщност е целта на режисьора – да представи днешния живот такъв, какъвто е.  Така кратката, шеговита пиеса придобива дълбочината, която е характерна за автора. „Всеки, който познава добре Гогол, разбира, че не може да е само шега”, обяснява Азаров.

В спектакъла участва цялата мъжка трупа на театъра – Асен Данков, Адриан Филипов, Антъни Пенев, Петьо Кръстев,  Георги Енчев, Генадий Николов, Сергей Константинов и новите попълнения – Александър Кънев, за когото това е дебют на плевенска сцена, и Васил Витанов, когото публиката вече познава от „Цимбелин”. Женските роли изпълняват Нина Илиева – Петкова, Мария Йорданова, Бориса Сарафова, Камелия Хатиб.

Сценографията е на Илья Кутянский, костюмите на Ваня Боуден.

Следващото представление на „Картоиграчи” ще е на 26 февруари, от 19 часа.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...