Акценти
Начало / Култура / Версията за кларинет на „Кармен” – фантазия от Бизе с национална премиера на плевенска сцена

Версията за кларинет на „Кармен” – фантазия от Бизе с национална премиера на плевенска сцена

Двама изключителни музиканти, бих казал – изумителни, ще са солисти на Плевенска филхармония в концерта, който ще изнесем на 3 юни на плевенска сцена. Това сподели пред журналисти маестро Йордан Камджалов, който отново застава на диригентския пул за един вълнуващ концерт  в Плевен. Солисти ще са лауреатите на Фондация „Йордан Камджалов“ – Атанас Маринов – кларинет, и Санжар Сапаев – цигулка.

За тях маестро Камджалов каза още, че това, което двамата солисти правят, е вдъхновяващо и достойно за подражание. Той определи като забележително това, което Плевенска филхармония прави в съвместната си работа с младите солисти. Камджалов беше категоричен, че плевенската публика не бива да пропуска този концерт, в който Плевенска филхармония ще направи изключително изпълнение на едно от най-трудните произведения в литературата за оркестър  – Симфония №6 „Патетична” на Чайковски.

IMG_2387йордан камджалов

Именитият диригент каза, че се чувства окрилен след репетициите и няма търпение да дочака утрешния ден, в който ще е концертът. Нашата мисия е да правим нещата колкото се може по-истински, по-завладяващи и идвайки на концерт, хората да се докоснат до това, което ние правим, сподели Камджалов.

Уверен съм, че концертът утре ще е прекрасен и ще можем да покажем,, че Плевенска филхармония в този сезон, изминавайки различен репертоар, винаги е имала за цел подобни изяви, в които да покаже своята класа, изтъкна директорът на филхармонията Любомир Дяковски.

На плевенска сцена утре ще бъде националната премиера на версията за кларинет на „Кармен” – Фантазия  от Бизе. Ще я изпълни Атанас Маринов. Младият музикант сподели, че това е била негова фикс идея – да свири под диригентството на маестро Камджалов и да изпълни точно това произведение.

Цигуларят Санжар Сапаев приема като голяма чест възможността да свири с маестро Камджалов.  „Много е важно такъв човек като Камджалов да ти подаде ръка и да ти помогне да се почувстваш у дома си, нищо че си чужденец. Той дава вдъхновение и свобода на сцената”, сподели Сапаев, който плевенската публика имаше удоволствието да слуша само преди дни.

Тези двама млади музиканти имат силна индивидуалност, която е готова да рискува и която твърдо отказва да бъде сложена в рамки, каза Йордан Камджалов. Илюстрация е  програмата на концерта – „Циганка” на Равел и „Кармен” – Фантазия на Бизе, творби, които  са изтръгнати от дълбините на фолклора и не са моделинари в академична среда, коментира диригентът. От другата страна е Симфония №6 на Чайковски, която е един реквием, наситен с крайни емоции, извън нормата и клишетата.  Без да звучи арогантно, но който не дойде на този концерт, загубата ще е негова, заяви Камджалов.

Концертът ще е на 3 юни, от 19 часа в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие”. В понеделник, 6 юни Атанас Маринов и Санжар Сапаев ще са солисти на Плевенска филхармония в рамките на международния фестивал Софийски музикални седмици, под диригентството на Камджалов.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...