Акценти
Начало / Общество / Канят Плевен да се включи в Асоциацията на Дунавските общини

Канят Плевен да се включи в Асоциацията на Дунавските общини

Кметът на Русе Пламен Стоилов, който е и председател на УС на Асоциацията на Дунавските общини /АДО/, заяви на среща с журналисти днес, че ще изпрати официална покана към ръководството на Община Плевен да се присъедини към асоциацията. Молбата за срещата е от страна на Стоилов в изпълнение на решение на Управителния съвет на АДО за членове да бъдат поканени и общини, които съгласно устава имат право да се възползват от тази възможност. Оказва се, че могат да бъдат присъединени и общини, които отстоят на 50 километра от Дунав и нямат пряк излаз.

“Аз лично много държах Плевен да се присъедини, затова и лично идвам тук, да поканя Плевен да стане член”, каза още Пламен Стоилов. Той припомни, че целта на АДО е да обедини усилията на общините около реката и търсейки подкрепата на държавата на различни нива, да реши проблемите на хората. Според председателя на асоциацията има общини, в които 30 години нищо не се е случвало, а в Северозапада нещата са страшни и проблемите на местните администрации не са издигани. “Сега има шанс нещата да бъдат променени и нашият глас да бъде чут”, допълни Стоилов.

По думите му, от българската страна е постигнато и е договорено с Брюксел, че финансиране през новия програмен период ще има на базата на преразпределението и тези, които са готови с проекти, насочени по Дунавската стратегия, могат веднага да кандидатстват. Позицията на МРРБ е, че ако има една организация, която обхваща тези общини, те могат да кандидатстват с макропроекти за милиони евро.

“Това, което видях на общото събрание на АДО беше меко казано, разочароващо. Има една част от членовете на асоциацията, които не виждаха смисъл в цялата дейност. В момента това, което заварвам, е една администрация, която се е хвърлила да работи по европроекти по ТГС и в общи линии е загърбила и променила смисъла на дейността на асоциацията. А той е тази Асоциация да се концентрира върху проблемите на общините, съобразени със спецификата на региона, да ги извежда, на ги окрупнява на базата на сходното във всичките останали и да застава като поборник за тези интереси на национално ниво”, обяви на срещата Стоилов. Като пример той даде провалилото се тази година и в Русе пръскане против комарите. Идеята е да се промени начина на получаване на средства за това. Не както до момента те да идват в областната администрация, а както са заявени по общини, да отиват в общините. Контрол по изразходването им ще извършва областният управител. Важно е също парите да се искат още на първото заседание на Междуведомствената комисия през месец януари, за да могат да дойдат на практика навреме, когато стане време за пръскане.

Членството в Асоциацията на Дунавските общини става след като председателят на Управителния съвет изпрати официална покана, а решението за присъединяване се взима от съответния Общински съвет. Що се отнася до членския внос – за по-малките общини той е 1 000 лв., за по-големите, като Плевен и Русе, е 1 000 лв. +  0.06 стотинки на жител от общината. Стоилов изрази и надежда Плевен, като голяма община, да влезе в Управителния съвет на АДО.

В отговор кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков заяви, че ако Плевен и Русе обединят усилия в АДО, това ще бъде от полза не само на двете общини, а и на цялата асоциация. “Аз от своя страна пък съм представител на българските общини в Брюксел и там също ще отстояваме нашите интереси. Приоритетът на община Плевен основно е да привлече инвестиции чрез работа по европейски проекти. Асоциацията на Дунавските общини ни дава още една възможност за реализация и то вече на големи мегаструктурни проекти, които директно да бъдат финансирани от Брюксел”, допълни проф. Стойков. Той уточни, че след като обсъди заедно с ръководството възможностите на следващото заседание на Общинския съвет ще внесе предложението за присъединяване. Това ще стане на редовното заседание на местните старейшини в края на месец октомври. През септември ще има извънредна сесия, и то началото на месеца, защото градоначалникът ще отсъства, уточни самият той.

В заключение кметът на Плевен подчерта, че трябва да се използват максимално всички възможности, които ни се предоставят за привличане на инвестиции. “Иначе ще затвърдим мнението за богатия Юг и бедния Север”, каза проф. Стойков.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...