Акценти
Начало / Култура / Кампанията „Изпей „обичам те” на български” спира в Гулянци

Кампанията „Изпей „обичам те” на български” спира в Гулянци

За три години  най-мащабната кампания за подкрепа на българската музика обиколи над 30 града в страната. Това каза за ИнфоПлевен фронтменът на група „Хоризонт” – Валери Славчев, ден преди концерта им в Гулянци. Две са причините, поради които през 2016 г. те започват тази кампания – едната е, че в България се излъчват изключително малко песни на български език, а втората е за запазване на естетиката в текстовете на българските песни. „Песните, с които ние израснахме, съвсем спокойно можем да ги слушаме и днес, защото съдържат вечни ценности. Докато част от новата българска музика предлага една естетика, която не бих искал да достига до вътрешния свят на нашите деца”, каза Валери Славчев. А към своите колеги той се обърна с напомнянето, че музиката, преди да бъде шоубизнес, е изкуство.

Славчев признава, че промяната ще стане бавно, защото вече три десетилетия българските радиостанции почти не излъчват българска музика. Но е убеден, че когато се говори за проблема по правилния начин, ефект ще има. „С колеги музиканти създадохме сдружение и внесохме петиция в Народното събрание за гласуване на закон за въвеждане на квота за излъчване на българска музика по българските радиостанции. Имахме вече среща с една от комисиите в Парламента, имаме уверението, че  ще бъдат създадени работни групи, за да започне изработването на закона. Припомням, че такива закони  има в не една европейска страна, за да бъде защитена собствената им музика и култура”, изтъкна Валери Славчев.

На 4 септември кампанията „Изпей „обичам те” на български” ще спре в Гулянци. Концертът ще започне в 20.30 часа на площад „Свобода” и се провежда под патронажа на кмета на Община Гулянци – Лъчезар Яков. При лошо време ще е в НЧ „П. Р. Славейков 1923”, уточняват организаторите. Специално участие ще вземат младите таланти Красимира Красимирова и Бисерка Венкова. С интерес очаквам да чуя какво са ни подготвили, каза Валери Славчев.

„Във всеки град, в който гостуваме,  каним млади момчета и момичета, които да се присъединят към нас. Но за съжаление има градове, където не можем да намерим такива млади хора, които да имат репертоар на български език. Именно до това води неизлъчването на българска музика и младите хора растат в среда, която ги кара да пренебрегват българския език като средство, с което могат да се изразят. Това, което искам да им кажа, че всички хитове, които са преминали през годините и се пеят с любов от поколения, са изпети на български език. Затова да не се притесняват да пеят на български език”, призова фронтменът на група „Хоризонт”.

Концертът е безплатен!

В края на 2016-та година група „Хоризонт” стартира мащабна национална кампания за подкрепа на българския език в българската музика. Тя е подкрепена от много български музиканти, за които това е кауза, смисъл и цел. Кампанията предизвиква неочаквано силен интерес сред обществеността във всички градове, в които гостува. Голяма част от публиката, присъствала на концертите, определя мисията на групата като апостолска и просветителска.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...