Акценти
Начало / Икономика / Камарата на инженерите в сътрудничество с Община Плевен за значими проекти

Камарата на инженерите в сътрудничество с Община Плевен за значими проекти

Регионалната колегия на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране ще си сътрудничи с Община Плевен за успешната реализация на обществено значими за града проекти. Това си обещаха председателят  на  РК на  КИИП – Плевен инж. Живко Иванов и зам. – кметът на Община Плевен арх. Невяна Иванчева по време на работна среща, на която присъства регионалното ръководство на професионалната организация на инженерите – проектанти.

„Нашите специалисти могат да оказват експертна помощ на Община Плевен и това ще е от полза на местната администрация”, подчерта инж. Живко Иванов.

Арх. Иванчева приветства желанието и готовността от страна на КИИП да работят съвместно.

Сред обсъжданите проекти и теми по време на срещата бяха: водният цикъл на Плевен – Долна Митрополия в настоящия му формат, трите нови проекта в централна градска част, чието изпълнение стартира по ОП „Региони в растеж”, качеството на обследванията на едропанелните жилищни сгради в хода на реализацията на националната програма за обновяване на многофамилни жилищни сгради. По време на срещата бяха поставени и проблеми, свързани с ежедневната работа на проектантите от различните секции и работата им с общината като одобряващ орган.

Арх. Иванчева призова плевенските проектанти да се сдружават, с оглед увеличаване на техния дял в проектирането на проекти, които възлага Община Плевен. Тя акцентира на това, че политиката на Общините като цяло, и в частност на Община Плевен, е за обявяване на обществените поръчки на инженеринг. В последния вариант на изменение и допълнение на ЗОП, без да има обжалване по дадена поръчка, срокът за провеждането й отнема шест месеца. Зам. – кметът изрази и личното си становище на архитект, че най-добре е да има отделни обществени поръчки за проектиране и изпълнение, но това от оперативна гледна точка доста би забавило изпълнението на проектите, още повече ако има обжалвания, както обикновено се случва, а законът трябва да се спазва.

Тя оповести, че до месец в Община Плевен трябва да се структурира звено, което да отговаря за сградите – паметници на културата за територията на Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен и ще съгласува проектите с местно значение.

Председателят на КИИП инж. Живко Иванов изрази желание провеждането на подобни срещи с ръководството на Община Плевен да станат традиционни през определен период от време.

„Това в голяма степен ще улесни работата между проектанти и одобряващ орган и възложител в лицето на Община Плевен. На свой ред ще е в услуга на гражданите на Плевен, и в подкрепа развитието на нашия град“, подчерта инж. Иванов.

Към момента плевенската колегия на КИИП наброява над 220 души.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...