Начало / Общество / Калпав пътен участък съсипва около 180 къщи в три плевенски села

Калпав пътен участък съсипва около 180 къщи в три плевенски села

Десетина километровата пътна отсечка свързващата селата в община Гулянци – Милковица, Долни Вит и Сомовит системно в продължение на години тормози жителите им. Към момента около 180 къщи, покрай които минава шосето в трите села /в с.Сомовит са около 40, в с.Милковица около 80, в с.Долни Вит около 60/ са с напукани стени и тавани, заради осеяното с големи дупки трасе. По него нонстоп движат 40-тонни камиони. Въпросният участък е от Републикански път II-11. /Второкласен път, част от републиканската пътна мрежа на България, преминаващ по територията на области Видин, Монтана, Враца и Плевен./

Той води до дунавско пристанище в с.Сомовит. В него ежедневно се извършва товаро-разтоварна дейност и транспорт, особено в периода когато се прибира реколтата.

„Има и железопътна линия, която може да се използва, но те предпочитат автомобилния транспорт. Основен ремонт на въпросния пътен участък не е извършван от 1977 година. Пътят в нашето село е тесен и когато огромните камиони преминават през дупките, къщите до пътя се тресат. Това ги руши. През 2016 г. направих снимков материал и заедно с подписка /на жителите от с. Долни Вит/ ги изпратих до Агенция „Пътна инфраструктура“, Комисията по транспорт в Народното събрание, Областно пътно управление – Плевен и Омбудсманът Мая Манолова. Отговори получих само от последните две инстанции. Писаха ми, че през 2016 г. ще направят само изкърпване, което е несериозно“, коментира кметът на с. Долни Вит – Красимир Янчев.

В с.Сомовит пък „отглеждат“ 7-8 метрово дърво Акация в средата на пътното платно. „През 2005-06 г. започнаха ремонт на отсечка, но направиха само половината платно и тръгвайки си зарязаха водостока. Така за автомобилите остана да се движат само в половината част от шосето. Пътят е тесен и не позволява разминаване и за това оставихме дървото като предупреждение за шофьорите и да ги предпазва от ПТП или от падане на автомобилите в 2-метровата яма. Но не е само това проблема. В някои участъци от пътя за с.Долни Вит, автомобилите преминават встрани от платното, защото е по-безопасно. В селото ни пътищата са стръмни и с огромни дупки. Нужен е цялостен основен ремонт, а не некачествено попълване на дупки, както стана през миналия декември в снега“, разказва кметът на с.Сомовит – Тошко Гаврилов.

През годините кмета на Община Гулянци – Лъчезар Яков не е спирал да търси начини за разрешаване на проблема.

„Същото е правил и предшественика ми. Говорил съм през годините с МВР, Областно пътно управление – Плевен, Агенция „Пътна инфраструктура“ … С Агенцията последно разговарях през пролетта на тази година. Казаха ми, че няма предвидени средства за нас. Надявам се да се разреши проблема, защото става въпрос за транспортно пристанище и големи села. Иначе каквото зависи от нас като община сме го направили – пътищата по лъч град Гулянци – с.Загражден – с.Гиген, втори лъч с.Гиген – с.Искър, трети лъч с.Искър – с.Славовица, като там е изграден нов път. По този начин сме разрешили проблема с цялата общинска четвъртокласна пътна мрежа“, каза Лъчезар Яков.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...