Начало / Култура / Калин Терзийски и Юри Лазаров с обща премиера тази седмица  в Плевен

Калин Терзийски и Юри Лазаров с обща премиера тази седмица  в Плевен

Калин Терзийски и Юри Лазаров ще представят най-новите си книги на обща премиера в Арт център Плевен тази сряда, 14 ноември. Двамата са избрали този необичаен начин за премиера на книгите си, защото го приемат за нещо естествено между приятели.

В сряда, от 17 часа, те ще разказват истории, ще четат, ще отговарят на всякакви въпроси, ще дават автографи и ще си говорят непринудено с гостите в галерията на чаша вино.

Калин Терзийски ще представи пред публиката книгата си „Мечката и други разкази“, която определя като „най-моята“, „най-добре обмислената“. И също така „с разкази, писани все едно от поне десетина различни писатели“. Има гротеска, ирония, философия, натурализъм, хиперреализъм, абсурдизъм. И просто смях. Змислен смях. Смях от замисляне. Замисляне до смях.

„Чичо Весо Облия. Отново” е втората книга на Юри Лазаров за чичо Весо Облия.(Първата – „Чичо Весо Облия. Упражнения по стил” излезе през 2006) Тя включва 10 нови истории, както и всички от старата книга, разбира се. И тук Юри Лазаров пак се заиграва с великия експериментатор Реймон Кьоно, рисунките пак са на Анри Кулев, оформлението е на Ася Кованова, а издателството е „Парадокс”.

Калин Терзийски е завършил медицина в София, след това специализира психиатрия. В същото време работи като лекар в психиатричната болница „Свети Иван Рилски”. Успоредно с това започва да пише за вестници и списания. През 2000 година напуска работата си на лекар и се отдава изцяло на писането. Още от 1997-а работи и като сценарист в телевизията. Рисува и често сам илюстрира книгите си. През 2011 е награден с Европейската награда за литература – за сборника „Има ли кой да ви обича”. Носител е също на наградата „Златно перо” за принос към българската култура, „Цветето на Хеликон” – за най-продавана българска книга на 2010 за романа Алкохол, Първа награда за проза в националния конкурс за хумор Златен Каунь – Хасково, Наградата за най-четен автор на Столична библиотека за 2014 г.

Юри Лазаров е завършил журналистика в СУ „Св. Климент Охридски” и кинодраматургия в (тогава) ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”. Работил е в културните отдели на всекидневни вестници, седмични вестници и списания. Заедно с Калин Терзийски работи в сценарния екип на предаването „В неделя с…” на БНТ. Бил е заместник генерален директор на Българската телеграфна агенция и директор „Комункации” на веригата книжарници „Хеликон”.

Носител е на наградата „Златно перо” за принос към българската култура. Книгата му „Чичо Весо Облия. Упражнения по стил”, е номинирана за литературната награда „Хеликон’2006.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...