Акценти
Начало / Общество / Как са играли баби и дядовци като малки научиха деца от плевенско училище

Как са играли баби и дядовци като малки научиха деца от плевенско училище

Среща на поколенията се проведе в Деня на християнското семейство във II “г” клас на  НУ “Христо Ботев” в Плевен. Идеята беше децата да научат на какво са играли техните баби и дядовци, да видят играчки от миналото.

Възрастните родители подредиха изложба от играчки, с които са се забавлявали като малки: кукли, пушкало, лагерна количка, пушка за фунийки, парцалена топка, кукла от царевица, ролкови кънки, оловни войничета, парцалена кукла от подръчни материали (молив за тяло, кълбо прежда за глава, кърпа за дреха), настолни игри и др.

Малчуганите представиха богат запас от игри, които са научили след предварително проучване на игрите на миналото.

Бабите и дядовците пък се върнаха в годините на своето детство. Бабите се оказаха неизчерпаем запас от спомени – разказаха как са си правили фенери от тиква, показаха игрите “Избери и изпълни”, “Пешки”, “Пачи крак”, “Джилик”, припомниха обичая Лапанки или Хамкане на Сирни заговезни.

След това учениците дадоха думата и на своите родители, които не пропуснаха да отбележат, че за разлика от днешните малчугани, са играели на улицата, в двора, в парка и в техните игри са участвали много деца.

Срещата върна гостите в годините назад, а децата с удоволствие и интерес слушаха и участваха в позабравените, но интересни игри, които ще разнообразят свободното време на второкласниците.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...