Акценти
Начало / Общество / Как една жена вече 10 години плете сама мартениците си

Как една жена вече 10 години плете сама мартениците си

Пъри март е. Централната част на града от седмици е отрупана с мартеници. И макар че днес вече всеки трябва да е подарил своята мартеничка на близките си, все още има граждани, които се спират пред масите в търсене на подходящата. А каква по-подходяща от ръчно изплетената?

Да, има хора, които сами плетат мартеници. Една от тях е Зоя Капкин.

Прави го вече повече от 10 години.

Как реши да започнеш да изработваш мартеници? Подобно начинание не е никак лесно.

Аз винаги съм обичала да плета, да се занимавам с нещо. Плела съм много време на една кука в миналото. В последствие започнах да правя мартеници, за да ги подарявам на близките си. След това синът ми ме подтикна да опитам да ги продавам. Започнах с една съвсем малка масичка преди 10 години. Оттогава всяка година съм тук.

Колко време ти отнема да подготвиш всичко това?

Почти цяла година. Работя малко през пролетта. И от септември започвам отново. Вече съм пенсионерка. Но докато работех, ги плетях вечер.

Не ти ли е трудно? Предполагам, че се изискват много усилия.

Не, защото аз винаги съм обичала да се занимавам с нещо. Приятно ми е. Доставя ми удоволствие. Това е нещо като хоби за мен.

По колко мартеници плетеш всяка година?

Може би около 4000.

Много мартеници се внасят от Китай. Тях ли предпочитат хората или ръчно изработените?

Всъщност повечето стоки, които се използват за направата на мартениците, са китайски. Просто ние ги плетем на ръка. Има хора, които предпочитат по-нестандартни мартеници. Те купуват китайски. Но има и такива, които предпочитат традиционните. Дори има много такива млади хора.

Кога излизаш, за да продаваш мартеници?

Когато времето е хубаво, седя и по цял месец. А и аз вече съм пенсионерка. Имам достатъчно време. Има хора, които предпочитат да разгледат спокойно. Те идват и много по-рано. В началото на месеца много хора купуват, за да изпратят в чужбина. Когато идват в края на месеца, в последните дни, хората почти не разглеждат. Не си избират. Просто взимат нещо, защото бързат.

Нели Средкова

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...