Акценти
Начало / Здравеопазване / Как да използвате правилно вашия дифузер

Как да използвате правилно вашия дифузер

Вдишването на всичко друго, освен въздух, обикновено не е добре за нас. Изключение прави вдишването на етерични масла посредством  дифузер за етерични масла, стига да използвате висококачествени такива и следвате указанията и инструкциите на дифузера.

  1. Инвестирайте в качествени етерични масла. Купувайте само масла, които са 100 процента чисти и от производител, на който имате доверие. Уверете се, че ботаническото наименование на растението е върху бутилката (напр.: лавандулата е лавандула ангустифолия) и страната й на произход също е посочена
  2. Проверете дали не сте алергични. Изпробвайте маслото предварително, за да се уверите, че не сте алергични, Поставете една капка масло и половин чаена лъжичка кокосово масло върху памучно тампонче и след това нанесете на китката. Ако след около 15 минути няма реакция, значи всичко е наред и може да използвате маслото без притеснение.
  3. Бъдете особено предпазливи при използването на етерични масла, ако имате астма. Пациентите с астма могат да имат отрицателни реакции към съединения във въздуха. Етеричните масла отделят органични съединения, които могат да дразнят дихателните пътища, особено при хора с респираторни заболявания.
  4. Консултирайте се с вашия лекар преди да използвате етерични масла, ако сте бременна. Въпреки че повечето етерични масла могат да се използват без проблем при повечето хора, вашият лекар ще прецени дали конкретен продукт е безопасен за вас.
  5. Повече масло не се равнява на допълнителни ползи. Всеки дифузер има различна препоръка за броя на капки масло, които да използвате, Ако използвате твърде много, може да изпитате главоболие или гадене. Също така комбинирането или смесването на масла може да подобри терапевтичната полза, която искате да постигнете Всъщност няма правилен или грешен начин да ги смесвате – старайте се да са масла от една и съща марка и със същите известни терапевтични ползи (например, и двете са известни за облекчаване на болката или намаляване на стреса).
  6. Почиствайте редовно дифузера. В идеалния случай трябва да почиствате дифузера след всяка употреба, за да предотвратите замърсяване и натрупване на плесен. Инструкциите също ще ви насочат колко често трябва да почиствате основно вашето устройство, за го поддържате чисто (стандартната препоръка е веднъж месечно). И ако вашият дифузер използва вода, не оставяйте водата да седи в него дни наред без употреба.
  7. Не го оставяйте да работи цял ден. Най-здравословната практика е да го държите включено за около 30 минути, което е достатъчно време, за да разпръсне маслото в една стая. След това го изключете поне за час, за да избегнете негативни странични ефекти като главоболие. Някои дифузери имат таймер, който разпръсква ароматните молекули във въздуха само на определени минути за около няколко часа и след това автоматично се изключва.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...