Акценти
Начало / Култура / Какво предлага афишът на Плевен през тази седмица

Какво предлага афишът на Плевен през тази седмица

На разнообразни събития е богат културният афиш на Плевен за тази седмица – 4-10 февруари.

Той започва с концерта „С песните на Русия” на Общински хор „Гена Димитрова” на 6 февруари, сряда. Ще прозвучат обработки на руски народни песни, хорове из опери на руски композитори и песни от военните години. Диригент е Анелия Дечева, клавирен съпровод – Росица Дяковска. Солисти на концерта ще са Валери Цолов, Красимир Яткулов, Даниел Меса.  Концертът е с начало 18 часа в зала „Катя Попова”. Входът е свободен.

Следващата вечер, 7 февруари, четвъртък, е концертът на Плевенска филхармония със  солисти Надежда Йоцова – пиано и Борислав Йоцов – кларинет. В програмата ще чуете Клезмер валс и Фламенко от Хулио Доминго, Фантазия за кларинет и оркестър от Ангел Заберски и Концерт за пиано и оркестър N2 от Сергей Рахманинов. Диригент – Деян Павлов.
Началото е от 19 часа в зала „Катя Попова”.

Също на 7 февруари в ХГ „Илия Бешков” ще бъде открита изложбата „Италианецът от Разград”, която представя творби – живопис и рисунки, на Максим Цанков (1877-1965). Изложбата ще бъде представена от Тодор Тодоров – директор на ХГ „Проф. Илия Петров“ – Разград.  Откриването е от 17 часа.

В петък, 8 февруари, още една изложба ще бъде представена на вниманието на ценителите на изобразителното изкуство. В Къщата на художниците изложба ще подредят четирима възпитаници на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” – Плевен. Владимир Петков, Иван Тодоров, Мартин Малинов и Габриела Игнатова ще представят свои творби обединени под мотото „Разкъсване”. Заповядайте в Къщата на художниците на 8 февруари, от 17,30 часа, за да се срещнете с изкуството на най-младите.

Финал на седмицата ще сложи премиерното представление на „Картоиграчи” в ДКТ „Иван Радоев”. Денис Азаров – гост-режисьор от „Гогол-център” – Москва, ефектно разполага „Картоиграчи“ от Гогол в съвременността. За своята първа работа на сцена в България  режисьорът се е доверил на актьорите Асен Данков, Адриан Филипов, Антъни Пенев, Петьо Кръстев, Георги Енчев, Генадий Николов, Сергей Константинов, Нина Илиева- Петкова, Мария Йорданова, Бориса Сарафова, Камелия Хатиб, Васил Витанов, Александър Кънев. Сценографията е на Илья Кутянский, костюми – Ваня Боуден, композитор – Вадим Каверин.

Премиерното представление на „Картоиграчи” е на 9 февруари, събота, от 19 часа.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...