Акценти
Начало / Последни новини / Каквото правите на Благовещение, това ще правите през цялата година

Каквото правите на Благовещение, това ще правите през цялата година

Днес е Благовещение. На този ден църквата отбелязва възвестяването от Архангел Гавриил на Дева Мария за това, че тя ще роди очаквания Спасител на човечеството, сина Божий – Исус Христос. Празникът се почита се от всички основни християнски деноминации – православие, католицизъм и протестантство. Макар да се отбелязва по време на Великия пост, поради своята голяма празничност, по изключение може да се яде риба и за това обикновено тя присъства на трапезата. По традиция често се приготвя рибник – риба с ориз. Празникът съвпада с началото на пролетта и затова традиционно се приготвя и „нещо зелено“, като коприва, спанак, лапад и др.. Според друг обичай, се пече пита, която намазана с мед, се раздавала на съседи и близки.

Според народните вярвания на Благовещение или Благовец не се излиза от вкъщи без пари в джоба и на гладен стомах. Каквото правите на Благовещение , това ще правите през цялата година. Поради това на Благовец се яде, празнува, броят се пари. Вярва се, че на този ден  по-леко и бързо зарастват всички рани, затова се дупчели ушите на малките момиченца. Също, че през деня всяка отрова губела силата си. Свързан с това обичай бил стопаните да премитат къщите и дворовете си и да палят огньове, които да прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина, жените не докосвали игли, куки или конци.На Благовещение не се работи.

Празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Ева, Евангелина, Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добрина и др.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...