Акценти
Начало / Икономика / Каква подкрепа на бизнеса и родителите ще оказва правителството през трите седмици на по-строги ограничения

Каква подкрепа на бизнеса и родителите ще оказва правителството през трите седмици на по-строги ограничения

През следващите три седмици, през които ще бъдат наложени по-строги мерки за ограничаване на разпространението на Ковид-19, ще продължат всички мерки за подкрепа. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на брифинг, на който бяха обявени допълнителни мерки на правителството за борба с коронавируса.
Ще продължат мерките 60/40, 80/20, патронажната грижа.
Променихме критериите на целевата помощ за семейства с деца до 14 години, които са принудени да вземат неплатен отпуск, за да се грижат за децата си, които учат дистанционно. Завишихме значително подоходния критерий до 915 лв. на човек, за да може повече семейства да се възползват от месечна помощ в размер на 610 лв. месечно, каза министър Сачева.
Днес Министерският съвет одобри и нова мярка за изплащане на компенсации на работещите в икономически дейности, чиято дейност е временно преустановена с акт на държавен орган в периода на извънредното положение или извънредна епидемична обстановка. Работниците и служителите ще имат право да получат финансова подкрепа за не повече от 60 дни, в които са ползвали неплатен отпуск във връзка с наложените ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети. За работещите на 8-часов работен ден, уговорена в основния им трудов договор, компенсацията ще е 24 лв. за всеки ден, в който са в неплатен отпуск.
В петък Агенцията по заетостта ще публикува всички условия и документи за кандидатстване. Кандидатстването ще става от понеделник. Компенсациите ще се плащат по банковите сметки на работниците. Финансовите средства ще бъдат осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) чрез финансовия механизъм REACT-EU, като определеният бюджет е в размер на 50 млн. лв. Очакваме да подкрепим около 50 000 души, при необходимост бюджетът на мярката ще бъде увеличен, каза министър Деница Сачева.
Тя добави, че на днешното си заседание Министерският съвет е приел мерки за подкрепа на 356 000 души. Обезпечаването им ще струва около 350-400 млн. лв. С финансиране от ОПРЧР ще продължи и мярката за плащане на допълнителни 1000 лв. към заплатите на всички медицински професионалисти. До момента са платени 59 081 възнаграждения, обхванати са почти 18 000 лекари и медицински специалисти. Ще продължи и подкрепата за общопрактикуващите лекари, каза министър Сачева.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...