Акценти
Начало / Икономика / Каква операционна система да избера за моя лаптоп – Mac или Windows

Каква операционна система да избера за моя лаптоп – Mac или Windows

Първото нещо, за което трябва да помислите, е операционната система. Въпреки че тези платформи имат сходен хардуер и функции, има някои съществени разлики, които трябва да се вземат предвид.

Windows

Базираните на Windows компютри се предлагат в широк диапазон от конфигурации. Те се произвеждат от десетки компании, а качеството и цената им варират значително в зависимост от модела и марката. Много компании приспособяват своите компютри с Windows за конкретни цели, като например игри или бизнес, а най-бързите модели ще надминат Mac по производителност. При избора си, не забравяйте да проверите за отстъпки, които производителите и търговците предлагат. Това определено може да наклони везните за взетото решение. Много добри отстъпки можете да получите с  ардес бг промо код за отстъпка например. Както за софтуер, така и за периферия.

Персоналните компютри с Windows се предлагат в различни размери и форми. Олекотената линия Surface Laptop е пример за стандартен лаптоп с дизайн тип „мида“ и интерфейс клавиатура-мишка. Лаптопите със сензорен екран на Windows се предлагат дори на ниски цени, каквито няма да намерите в нито един Apple MacBook – освен ако не броим кратката поява на Touch Bar.

Сгъваемите екрани, или дори разглобяемите комбинации от таблет и клавиатура, като например линията Surface на Microsoft, са по-сложни конструкции. Междувременно Apple ще пусне само iPad Pro 2 в 1 с Magic Keyboard, тъй като няма да има конвертируеми или отделящи се MacBook.

По отношение на софтуера Windows е много по-гъвкава от MacOS. Тя е индустриалният стандарт за разработване на игри и много бизнес приложения, което дава възможност за по-голяма софтуерна библиотека. Windows също така получава по-често големи актуализации с нови функции: MacOS на Apple се актуализира на две години, а не веднъж годишно.

За разлика от по-ограничения хардуерен асортимент на Apple, пазарът на лаптопи с Windows предлага много възможности. Имате голям избор, независимо дали ще изберете голям производител като Lenovo или Dell, или някое от собствените устройства на Microsoft.

MacOS

Apple винаги е защитавала яростно марката си, пускайки продукти в малки партиди. Всеки продукт на Apple ще се придържа към нейните насоки, докато всеки производител може да създаде компютър, базиран на Windows или Chrome OS, с персонализирани спецификации. По този начин Mac-овете са изключително удобни за употреба и стабилни. Тъй като те са част от една и съща екосистема, широката мрежа за поддръжка на Apple може бързо да помогне при всякакви възникнали проблеми.

Дизайнът на Mac е една от отличителните му характеристики. Те са проектирани така, че да изглеждат страхотно, да се усещат елегантно и да имат невероятни дисплеи, което води до много по-висока цена в сравнение с много от аналозите им с Windows и Chrome OS, особено когато са конфигурирани с много място за съхранение. Компютрите на Apple не са известни със своята достъпност.

Mac-овете използват бърз хардуер, но рядко разполагат с най-мощните графични чипове, които се срещат в базираните на Windows персонални компютри – и за разлика от много персонални компютри, надграждането на компонентите е почти невъзможно, така че оставате със спецификациите, които купувате в първия ден. Тези, които искат надежден компютър, но не знаят много за хардуера, могат да бъдат сигурни, че техният Mac ще се справи отлично в ежедневието. Хардуерът на Apple напредна значително в края на 2020 г. и 2021 г., когато компанията премина към собствените си чипове M1, които се представят отлично в MacBook и подобни устройства. Понастоящем MacBook Pro е най-бързият лаптоп, достъпен за творчески професионалисти.

Строгите стандарти за дизайн на Apple са пренесени и в операционната система MacOS, която е проста и лесна за използване. За разлика от Windows, платформата се предлага с набор от собствени софтуерни продукти за офис и медийна редакция, които са добре пригодени за съответните задачи. Не е изненадващо, че дизайнерите и фотографите предпочитат Apple (въпреки че модели като лаптопа Studio на Microsoft се конкурират силно благодарение на иновативния дизайн и поддръжката на цифрови писалки).

И накрая, докато Mac-овете нямат сензорни екрани, режимът Sidecar на Apple Ви позволява да използвате iPad като втори безжичен екран с поддръжка на сензорни екрани.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...