Начало / Общество / Кадрови войници положиха военна клетва във Военновъздушна учебна база

Кадрови войници положиха военна клетва във Военновъздушна учебна база

Тържествен ритуал за полагане на военна клетва се проведе днес във Военновъздушна учебна база – Долна Митрополия. Трима новоназначени военнослужещи редник 1-ви клас Иво Кунов, редник 1-ви клас Георги Николов и редник 1-ви клас Владимира Костова, целунаха бойното знаме и се врекоха във вярност на Родината.

Командирът на авиобазата полковник Петър Банков прие тържествения строй. В словото си той подчерта силата и значението на военната клетва. „Днешният ден ще остане незабравим във вашата памет. Това е тържествен акт за вярност към България, за която хиляди войни са дали живота си. Съдържанието и смисъла на нейния текст повеляват всеки да даде ясен и открит израз на своята готовност за безукорна, честна и съзнателна служба под знамената. Не случайно думите “Заклех се!” – се произнасят пред родния трибагреник и се съпровождат с целувка на неговите дипли – символ на нашата държавност. От днес вие ставате пълноценни защитници и истински войни на Родината. Никога не забравяйте, че да бъдеш верен на клетвата означава да я носиш в сърцето си, да се ръководиш от нея винаги и навсякъде. Още веднъж ви поздравявам с полагането на военна клетва и ви пожелавам много здраве, воля и вярност към бойните традиции, много благополучие и лично щастие!”

Командващият клетвения ритуал капитан Чавдар Атанасов подаде команда на знаменосеца ст. лейтенант Калин Стефанов и асистентите ст. сержант Анелия Летова-Савчева и ст. сержант Красимира Радева да заемат местата си. Пред присъстващите военнослужещи от авиобазата, гости и роднини капитан Атанасов прочете клетвените слова, които новоназначените войници повториха. С твърдост и решителност отекнаха думите „Заклех се!”. След това всеки от тях целуна бойната светиня на военното формирование и положи подписа си в клетвения списък.

 

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...