Акценти
Начало / Култура / Йордан Камджалов и Плевенска филхармония тази вечер ще създадат истинско музикално събитие

Йордан Камджалов и Плевенска филхармония тази вечер ще създадат истинско музикално събитие

Тази вечер плевенската публика ще има удоволствието отново да се срещне с изкуството на магичния диригент Йордан Камджалов, който ще дирижира Плевенска филхармония в Симфония №4 от Чайковски. В програмата ще прозвучат „Венециански карнавал“ от Г. Бричалди и „Швейцарски пастир“ от П. Морлаки в изпълнение на флейтиста Бюлент Евджил, и Концерт за китара и струнен оркестър от Ф. Карули в изпълнение на Георги Димитров.

Ден преди концерта Маестро Камджалов сподели, че от съвместната му дейност с Плевенска филхармония  са възникнали традиции. „Едната е, че през тези три години се оформи един спонтанен „Чайковски цикъл”, втората традиция е, че ще участват лауреати на Фондация „Йордан Камджалов” и третата – всички концерти се представят на Международния фестивал Софийски музикални седмици”.

Диригентът призна, че сега се гмурват в най-трудната симфония на Чайковски, към която досега се е страхувал да се обърне. „Продължавам да имам този страх, защото симфонията е много трудна за изпълнение за всички оркестри по света. Но това, което се случва в Плевен, ми дава увереност, че концертът ще бъде истинско събитие. Плевенска филхармония отново ще надскочи себе си и ще има пълно раздаване на сцената”, каза Камджалов.

„Смятам, че всеки, който не дойде на този концерт, ще има лична загуба”, убедено добави той.

Програмата, избрана от солистите, е напълно нова за Йордан Камджалов „Щастлив съм, че имам възможност да се запозная с тази програма. По традиция солистите сами си избират с какво ще се представят. В този случай аз разглеждам диригента като асистент на солиста. Това са произведения, с които нашите солисти ще могат да блестят с най-голяма сила”, обясни той.

Георги Димитров е лауреат на Фондация „Йордан Камджалов”  и по думите на Маестрото е „изключително добър китарист”, който е получил съдействие да учи в Австрия и е разгърнал големия си потенциал.

Другият солист – Бюлент Евджил от Турция, е изключителен флейтист, който ще представи истински бисери от музикалната съкровищница.

Йордан Камджалов даде много висока оценка за Плевенска филхармония. В този концерт оркестърът се готви да достигне своя максимум, каза той.

„Спечелихме си доверието. Взаимно си прощаваме грешките по време на работа. Мисля, че така още повече се засилва доверието между нас. Но на концерта става едно огромно мобилизиране на колективната интелигентност и емоционалност, което в музиката е решаващо. Работният морал на всяка една група от Плевенска филхармония е на онова ниво, което кара всеки един от колегите да не може да се облегне на стола и да си почива в момент, в който се случват съдбоносни неща”, категоричен е диригентът.

Той отново ще се изправи пред оркестъра без партитура, запеметил я цялата наизуст.

„Знам, че колективните постижения са правопропорционални на комуникацията. Когато съм освободен от нотния текст, мога да вляза в много по-дълбока връзка с изпълнителите. Защото 80% от информацията можем да си я предадем през очите. Когато видях, че разликата с и без партитура е много повече от голяма, реших че трябва да правя системно това огромно усилие и да научавам всичко наизуст. Всъщност, ако не го мога това нещо, доброволно напускам сцената! С партитура аз съм посредствен, а оркестърът не заслужава посредственост. И публиката, която е напуснала своя топъл дом, която си дава от хляба да посети един концерт, също не заслужава да види посредственост”, категоричен е Маестро Камджалов.

С програмата, която ще изпълнят тази вечер в Плевен, Плевенска филхармония и Йордан Камджалов ще са на сцената в зала „България” на 18 юни.

Концертът в Плевен е от 19 часа, в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие”.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...